Manitou Group jedan od lidera u proizvodnji mašina za manipulisanje teretima-telehendlerima, nagrađen je priznanjemSommet d'Or na Sommet de l'Elevage sajmu u Clermont-Ferrand. Nagrada je dodeljena za funkciju Ecostop koja je dostupnima na telehendlerima MLT. Ova opcija omogućava automatsko isključenje mašine kada je ona u praznom hodu čime se smanjuju ukupni troškovi korišćenja mašine.

Sommet de l'Élevage evropski sajam namenjen profesionalnim stočarima organizuje takmičenje Sommets d'Or svake godine. U okviru ovog takmičenja nagrađuju se inovacije u osam različitih kategorija. Na nedavno održanom sajmu bilo je čak 70 prijava od kojih je 13 nagrađeno. Među nagrđenim inovacijama Ecostop funkcija je bila pobednik u kategoriji mašina.  Članovi žirija izabrali su ovo rešenje bazirano na ekonomski efikasnom korišćenju goriva i čuvanju motora. 
Princip rešenja Ecostop je jednostavan: motor telehendlera se automatski gasi u pranom hodu kada vozač napusti kabinu. Rukovalac može podesiti da se ova funkcija aktivira u vremenskom razmaku neaktivnosti od jedne do 30 minuta. Funkcija je napravljena tako da zadovolji različite potrebe poljopirvrednih aplikacija, a produktivnost korinika je uvek na prvom mestu. Ecostop se aktivira i deaktivira veoma jednostavno pritiskom na DSB (duplom prekidaču)   koje se nalazi u kabini. Ova funkcija značajjno poboljšava tri glavne komponente i ukupne troškove koji se odnose na amrotiyaciju mašine, potrošnju goriva i prventivno održavanje.  Ova funkcija je dostupna na gotovo celom rangu MLT telehendlera, a dodatno može da se ugradi i na MLT mašinama proizvedenim pre septembra 2018. godine.

 Arnod Soša, produkt menadžer Manitou objasnio je da se zahvaljući sakupljanu podataka na konektovanim mašinama došlo do saznanja da motor u radu čini od 15 do 30 odsto ukupno operativnog vremena u praznom hodu. To znači da na osnovu uštede od 15 odsto troškova u toku jedne godine za mašinu koja se koristi 1.000 sati godišnje funkcija Ecostop omogućava uštedu od 1.500 evra.

M.Antanasković