* Proširen rang novim Magnum 400 povećava maksimalnu snagu traktora serije na 435 KS
* Bežično povezivanje dozvoljava momentalnu komunikaciju i dva načina prenosa podataka između mašine i menaxera imanja
 
Dve i po godine nakon što je na salonu SIMA u Parizu autonomni traktor bez kabine Case IH Magnum predstavljen kao mašina budućnosti, evorpskim novinarima je krajem avgusta na poljima blizu Beča prikazan model Case IH Magnum 380 sedme generacije Magnum traktora. To je savremeni traktor koji, u principu, može raditi potpuno samostalno kao i model predstavljen u Parizu. To znači da rukovalac u traktoru aktiviranjem funkcije Auto na upravljačkom terminalu prepušta mašini da sama obavi svoj zadatak. Nove automatske funkcije ovaj traktor sada ima zahvaljujući novom AFS Connect sistemu. Ipak, upravljanje je još uvek ostavljeno rukovaocima, ali je sada znatno olakšano, i to ugradnjom Multicontroller nove generacije, naslona za ruku na kojem postoji oko 150 funkcija. 
Serija Magnum traktora je novim modelom proširila dijapazon snage i mogućnosti svojih predstavnika. Prvi Magnum traktor prestavljen je javnosti pre nešto više od tri decenije, a do danas je svoje vlasnike našlo više od 150.000 traktora koji na haubi imaju oznaku Magnum. 
Značajne izmene na novom modelu u odnosu na prethodni model Magnum traktora koji je predstavljen na tržištu su na prvi pogled uočljive na spoljnom izgledu, to jest novi stil i osvetljenje. Ipak, one najznačajnije promene su uočljive u kabini, kao i novim mogućnostima u radu koje omogućavaju rukovaocu da upravlja na novom nivou preciznosti.  
Traktor Magnum 380 s maksimalnih 418 KS, odnosno 435 KS s bustom, upotpunio je ovu seriju u čijoj ponudi su modeli  s maksimalnih 351 KS, 382 KS, 409 KS.  Na konferenciji je najavljen i model Magnum 400, koji će se proizvoditi sa 21/5 Ponjer Drive transmisijom koja maksimalnu brzinu od 40 km/h i 50 km/h postiže na smanjenim brojevima obrtaja motora. Na traktoru Magnum 400 ovom transmisijom omogućeno je automatsko menjanje brzine kretanja u radnom modu na polju, kao i u kretanju po putu. U traktor Magnum 380   ugrađuje se kontinualno varijabilna CVX transmisija. 
U sve modele se ugrađuje FPT Industrial Cursor 9 šestocilindrični motor zapremine 8,7 l. U motor je ugrađen i turbopunjač varijabilne geometrije, kao i sistem hlađenja motora koji se koristi u tehnologiji  FPT Hi-eSCR2 kako bi motor postigao standard emisije izduvnih gasova Stage V.  Tehnologija FPT Hi-eSCR2  je rezultat istraživača i stručnjaka kompanije FPT Industrial u kojoj postoji novi sistem katalizacije čijom primenom se postiže čistije sagorevanje. Maksimalnih 435 KS postiže se pri najviše 1.800 o/min. Rukovalac ima mogućnost odabira i memorisanja dve konstantne brzine motora. Takođe, obezbeđeno je i kočenje motorom preko kompresije, što smanjuje opterećenje na kočnicama traktora i priključne mašine. Nezavisnost poljoprivrednika u radu povećava i rezervoar za gorivo zapremine 617 l. Servisni interval motora iznosi 600 radnih časova. 
Zahvaljujući APM automatskom sistemu za upravljanje produktivnošću u radu, postižu se najbolji mogući odnos i koordinacija između brzine motora i transmisije za najveću efikasnost iskorišćenja, potrošnje goriva i snage. 
Specifikacija traktora Magnum 340, 380 i 400  omogućava da se po želji korisnika na zadnjoj osovini ugradi Ronjtrac hodni sistem gusenica. Traktor Magnum 380  ima kapacitet  podizanja na zadnjim polugama do 11.700 kg, dok je na prednjim podizna moć 4.090 kg. Do šest pari hidrauličnih izvoda dostupno je pozadi i do tri napred. Specifikacija prednjih poluga nije limitirana brojem zadnjih hidrauličnih izvoda. Hidraulična pumpa, u zavisnosti od konfiguracije, ima kapacitet 160 l/min, 221 l/min ili maksimalno 282 l/min. 
 
Dizajn Magnum 380 je nastao kao odgovor na zahteve korisniika
 
Razvoj novog Magnuma zasnovan je na istraživanju potreba korisnika. Konstruktori su želeli da pre dizajniranja novog modela saznaju šta je to što žele poljoprivrednici širom sveta. U prvoj fazi ovog istraživanja učestvovala su 32 korisnika, poljoprivrednika iz četiri države: Francuske, Nemačke, Velike Britanije i SAD. Oni su postavili tri osnovna stuba razvoja, odnosno ciljeve, benefite novog modela i karakteristike. U drugoj fazi u istraživanju je učestvovalo 1.000 korisnika koji su pitani za prioritetne karakteristike traktora. 
Na osnovu dobijenih informacija, krenulo se s testiranjem 3D dizajna u istraživačkom i razvojnom centru u Ilinoisu. Novi modeli Magnum 380 i 400 obuhvataju zahteve korisnika širom sveta, poljoprivrednika koji razmišljaju unapred i koji koriste potencijale nove precizne tehnologije.  
 
Novi nivo komfora u kabini
 
Kabina rukovaocima donosi novi nivo komfora i lakoću upravljanja. Spoljnim promenama na traktoru obuhvaćena je ugradnja vrata s punim staklima bez središnjeg stuba, a na kabini je ugrađena i nova rasveta koja unapređuje uslove rada noću. U odnosu na poslednje modele unapređeni su i sistemi za grejanje, ventilaciju i klimatizaciju. Ovim funkcijama, koje se sada nalaze u prednjem delu kabine, na desnoj strani, sada se upravlja na isti način kao u savremenim automobilima. U kabini je i potpuno novi raspored odeljaka za odlaganje stvari, kao i držača za čaše, a postavljeni su i novi priključci za punjenje električnih uređaja i prenos podataka. 
Pri dizajniranju novog traktora razmišljalo se o enterijeru kabine, pa se proizvođač Case IH, kojeg na domaćem tržištu zastupa međunarodna kompanija Titan Machinery, koja ima predstavništvo i u Novom Sadu, odlučio za odabir "smirujućih boja". Sedište ima mogućnost zakretanja za 40 stepeni u desnu stranu i pet stepeni u levu stranu.  Mogućnost zakretanja sedišta obezbedila je i povećanje prostora za noge rukovaoca. Ekskluzivno je predstavljen i novi ključ kojim se sada automatski otključavaju i zaključavaju vrata, a na ključu se sve funkcije mogu programirati. 
Unutrašnjost kabine novog Magnum traktora je revidirana i obogaćena kroz kreiranje novog radnog okruženja za rukovaoca. Prepoznatljivi Case IH koncept podrazumeva, između ostalog,  informativni displej na stubu kabine i Multicontroller plus naslon za ruku s brojnim funkcijama. Na novom Multicontroller naslonu za ruku sada su postavljena i četiri tastera koja se mogu programirati, kao i dodatna četiri tastera na novom Multicontroller xojstiku. U centralnom delu je postavljen okretni prekidač kojim se biraju funkcije koje će biti prikazane na terminalu. Takođe, deo multikontrolera su i tasteri kojima se upravlja hidrauličnim ventilima. Ispod poklopca na multikontroleru nalaze se prekidači s potenciometrima kojima se podešava brzina reakcije nekih funkcija. Na naslonu u gornjem desnom delu ugrađen je i xojstik kojim se upravlja prednjim utovarivačem ili drugim oruđem koje koristi prednje hidraulične izvode. 
Na motoru  AFS 1200 se u realnom vremenu zahvaljujući ugrađenoj kameri može pratiti i rad pozadi zakačene mašine. Ključni podaci o traktoru kao što su potrošnja goriva i temperatura hlađenja lako se mogu prikazati na novom kompaktnom VIS2 pametnom displeju postavljenom na desnom prednjem stubu kabine. 
 
Novi telemetrijski sistem AFS Connect
 
U osnovi, novi Magnum modeli imaju  mogućnost reorganizacije podataka koji su važni današnjim poljoprivrednicima. To nisu samo operativni podaci kao što je lokacija njihove mašine, zatim uputstva o podešavanju performansi i zahtevima u snabdevanju kao što je potrošnja goriva već i podaci koji su dobijeni snimanjem parcele - radne oblasti i norma neke aplikacije. Svi ovi podaci sada se mogu snimiti i na bezbedan način prebaciti u realnom vremenu u pokretu AFS Connect telemetrijskom tehnologijom. Tako sada na Magnum 380 vlasnik i rukovalac može daljinski da podesi, upravlja, prati i prebacuje podatke na način koji želi. AFS Connect  je baziran na dokazanoj Case IH Advanced Farming Systems (AFS) preciznoj tehnologiji.  Predstavlja korak napred u pogledu novog softvera, displeja, operativnog sistema, prijeminka i kompletno redizajniranog hardvera. Sve ovo dozovljava da se sada daljinski može "ući" u displej i na osnovu očitanih parametara obezbediti daljinska podrška.  
 
Ultimativna konektivnost i podrška
 
Nova Magnum AFS Connect tehnologija razvijena je da obezbedi na dva načina vezu između novog AFS Pro 1200 displeja u kabini i Case IH AFS portala dostupnih kroz mycaseih.com veb sajt. Ovo omogućuje nov način upravljanja podacima generisanim od Magnum traktora i aktivnosti za koje će se koristiti. Takođe, menaxer gazdinstva sada može da upravlja farmom s većom preciznošću, s obzirom na to da su mu dostupni podaci o radu kompletne flote mašina, i to u njegovoj kancelariji ili posredstvom mobilnog uređaja. Tako može da prati informacije o radnoj operaciji koja se obavlja na polju, podatke važne za agronoma i druge informacije koje se snimaju u aktivnom vremenu.  Bezbedan način bežičnog prenosa podataka, koji obezbeđuje nova tehnologija znači da nema zahteva za manuelnim pomeranjem, odnosno korišćenjem USB memorijskog stika. Tako je eliminisan svaki rizik gubitka ili oštećenja podataka. Vlasnik farme ili menaxer takođe ima slobodu da odabere određene agronomske podatke i podeli ih s tređim licem po njegovom izboru. Takođe, i radne podatke traktora može proslediti dileru, što je posebno važno s obzirom na to da se na osnovu njih može uraditi identifikacija za službu servisa, a daljinski se mogu podesiti i radni parametri kako bi se postigla najveća efikasnost u radu. 
Novi Magnum 380 zaista ima mnoštvo noviteta, a da li će postati i "Traktor godine 2020" saznaće se na predstojećem sajmu Agritechnica 2019 u Hanoveru. 
 
Tekst i foto: Marija Antanasković