* Osim bogatog asortimana Kverneland priključnih mašina, premijerno je prikazan traktor Case IH Maxxum 150
 
Proizvođač poljoprivrednih priključnih mašina Kverneland nedavno je na parcelama "Uljarice Bačka",  a u saradnji s ekskluzivnim zastupnikom na domaćem tržištu multinacionalnom kompanijom Titan Mahcinery, koja ima svoje predstavništvo u Novom Sadu, prezentacijom dela proizvodnog asortimana obeležio značajan jubilej, 140 godina postojanja. 
Bila je to prilika da se prvog septembarskog petka na parceli u blizini puta Ruma-Irig na jednom mestu stacionarno, ali i u radu na delu prikažu mašine u prepoznatljivoj zeleno-crvenoj boji, kako one namenjene za obradu zemljišta, tako i rasipači mineralnog đubriva, kao i setvena tehnika, ali i prskalice. Svakako, s obzirom na to da su traktori Case IH okosnica prodajnog programa Titan Machinery, predstavljene su i ove mašine, a veliko interesovanje posetilaca privukla je premijera modela Maxxum 150 koji je prikazan  u dve varijante, a koji je nosilac priznanja "Traktor godine 2019" i "Traktor najboljeg dizajna u 2019". Dobrodošlicu posetiocima na prezentaciji koji su došli uprkos brojnim poslovima koji ih očekuju na njivama poželeo je, osim Željka Gecića, direktora prodaje, i regionalni menaxer Case IH Marko Škrbić. 
 
Mašine za predsetvenu pripremu
 
Prezentaciju mašina u radu "otvorile" su Kverneland mašine za pripremu zemljišta, setvospremači TLD i TLG. Posebno je interesantno bilo videti TLD setvospremač radnog zahvata 9 m u agregatu s traktorom Case IH sa 340 KS. Radni organi na setvospremaču TLD postavljeni su u pet redova na S oprugama. Zahvaljujući rasporedu mase, preciznoj kontroli radne dubine, kao i elastičnosti radnih organa, TLD veoma dobro prati konfiguraciju terena i obezbeđuje odličnu predsetvenu pripremu na različitim tipovima zemljišta, što kasnije utiče na to da nicanje useva bude ujednačeno i sprečava gubitak vlage. Kako bi se zemljište po prolasku radnih organa dodatno izravnalo ove mašine se isporučuju u kombinaciji s daskom za ravnanje, koja može biti kutijastog profila ili pak s fleksibilnim oprugama. Za konačnu konsolidaciju zemljišta koriste se valjci različitog tipa u zavisnosti od vrste zemljišta koje se obrađuje. Učinak setvospremača TLD mogao se videti u radu posle oranja, ali i u finalnoj pripremi. Radna brzina ove mašine je bila u opsegu od 12 km/h do 14 km/h. U ponudi su i setvoospremači TLD manjeg radnog zahvata od 6 m i 8 m. 
Setvospremač TLG, u odnosu na TLD, ima veću masu, što ga svrstava u kategoriju teških, a primenjuje se za predsetvenu pripremu koja ima za cilj da obezbedi tvrdu podlogu i mek pokrivač. Kao i na modelima TLD, i na ovom su radni organi postavljeni na S oprugama. Naime, ova mašina ima četiri radne zone. U prednjem delu mašine postavljena je daska za ravnanje koju sledi rešetkasti valjak koji kontroliše radnu dubinu. Najvažniji segment mašine su radni organi na S oprugama raspoređeni u četiri reda, dok se u četvrtoj zoni nalaze ili elastični prsti ili dupli valjak. 
 
Setvena tehnika
 
Nezaobilazan deo prizvodnog asortimana Kverneland su i sejalice, kako one namenjene za setvu okopavina, tako i za strnine i sitno seme. Iz ovog segmenta predstavljene su sejalica Optima SX namenjena za setvu okopavina i žitna sejalica  DL. 
Optima SX namenjena je za preciznu i brzu setvu, a prikazana je u agregatu s traktorom Luxxum 120. Sejalicu karakteriše  visoki otvarač koji produbljuje setvenu brazdicu i pravi je jednako za svaki par  tanjira, konusni i konkavni. Postoji i raoni produbljivač brazdice koji omogućava  da svako seme bude posejano na jednakoj dubini, iza kojeg   je postavljen gumeni pritisni točak na kome se podešavaju ugao i pritisak. Pritisak po setvenoj bateriji je  oko 230 kg. Sejalica je apsolutno podesiva hidraulično iz kabine traktora, a setvene sekcije se mogu postaviti na međusobnom rastojanju od 35 cm do 80 cm. Kako je objasnio menaxer prodaje Dušan Šarčev, na terminalu sejalice u kabini traktora vozač ima pregled broja zrna, kao i informacije o pozicijama gde je seme posejano tako da ne može doći do duple setve. Setvene baterije Optima SX rade tako da postižu tačnu distribuciju semena i precizno ulaganje pri radnoj brzini od 18 km/h. Za setveni uređaj je karakteristično da radi sa natpritiskom, a da nema zaptivki, a samim tim ni trenja, pa ni habanja. Svaku setvenu jedinicu pogoni integrisani elektromotor sa Geoseed® funkcijama koje obezbeđuju varijabilnu setvu. Svaka setvena jedinica ima rezervoar za seme zapremine 60 l.
Šarčev je predstavio i žitnu pneumatsku sejalicu Kverneland DL. Ova sejalica namenjena je za rad na gazdinstvima male i srednje veličine, s obzirom na to da se proizvodi u varijantama radnog zahvata od 3 m  i 4,5 m. Sejalica ima male zahteve za snagom od 75 KS. Rezervoar za seme zapremine 750 l može se povećati nadogradnjom na 1.000 l. Uz žitnu sejalicu Kverneland DL rukovalac za elektronsku kontrolu sejalice na raspolaganju ima FGS, Signus i IsoMatch Tellus sisteme. Prednost ove sejalice je, između ostalog, njena mala visina, te je punjenje semenom lako, kalibracija je takođe jednostavna, a mašina od 4,5 m je lako sklopiva na transportnu  od 3 m. Točkovi na sejalici se mogu podešavati na rastojanju od 1,65 m do 2,10 m, te prate trag kretanja točkova traktora. Setveni ulagači su raspoređani na međurastojanje 12,5 cm, a norma sejalice se podešava u opsegu od 2 kg do 380 kg. 
 
Raznovrstan izbor plugova
 
Kompanija Kverneland već 140 godina proizvodi plugove. Da je ponuda plugova raznovrsna, potvrđuje i činjenica da su korisnicima danas na raspolaganju modeli plugova ravnjaka do najsavremenijih plugova obrtača, odnono s fiksnim i promenljivim radnim zahvatom. Različita tehnologija omogućava i više tipova podešavanja pluga. Tako  se neki plugovi podešavaju mehanički, a drugi, vario plugovi, preko sistema hidraluke. U ponudi Titan Machinery su plugovi serija LO, LD i LB. Na prezentaciji je u radu predstavljen sedmobrazdni plug obrtač serije LO za koji je karakteristično da može orati sa točkom traktora u brazdi i van brazde. Kako je objasnio Luka Novaković, predstavnik Titan Machinery, pri oranju "van brazde" smanjuje se potrebna vučna sila i povećava ekonomičnost rada, s obzirom na to da nema uticaja bočnih sila na mašinu.  Bez obzira na izbor serije, plugovi se isporučuju po želji korisnika u različitoj opremi. Tako mogu biti opremljeni velikim ili malim pretplužnjacima, kao i različitim crtalima, a u ponudi je i više modela točkova za podešavanje dubine. U izboru je i hidraulični točak za podešavanje dubine koja se u tom slučaju podešava iz kabine traktora. Plugovi Kverneland su kategorisani, a kako je rekao Novaković, postoje kategorije malih, srednjih i velikih plugova. Prikazan sedmobrazdni plug s piramidalnim okretanjem predviđen je za agregatiranje s taktorima sa više od 300 KS, koji su treće, odnosno četvrte kategorije kačenja.  Na prezentaciji su stacionarno prikazani i manji modeli plugova serija LD i LB koji za rad iziskuju agregatiranje s traktorima do 200 KS. 
Zajedničko za sve Kverneland plugove, bez obzira da li je reč o ravnjacima ili obrtačima, jeste to što se izrađuju od istog visokokvalitetnog materijala, kao i što je na svim modelima greda istih dimenzija. 
Kratka tanjirača Qaulidisc PRO takođe je prikazana u radu. Oznaka PRO označava da su na tanjirači montirani diskovi 610 mm prečnika i 6 mm debljine. 
Na mašini je specifično i to što je svaki disk sitno nazubljen, što  obezbeđuje ujednačenu dubinu setvenog sloja tako da se prilikom setve dobija ujednačen usev. Svaki disk  ima i duplo ojačan ležaj, te nema zahteva za podmazivanjem. Na svakom nosaču diska postavljena su četiri gumena valjka, koji su ujedno i amortizeri. 
Položaj prednje i zadnje baterije podešava se preko navojnih vretena. Napadni ugao  diskova u radu je uvek isti i nema potrebe za radom u dva prohoda. U standardnoj opremi su i deflektori koji omogućavaju sastavljanje dva prohoda bez ostavljanja bregova ili malih kanala. U slučaju rada na površini s velikom količinom žetvenih ostataka preko noževa na valjku težine 160 kg po metru se podešava agresivnost rada. S obzirom na to da je ram tanjirače dimenzija 100x100 mm, a debljina rama 8 mm mašina je veoma  robustna, a za rad Qualidisc PRO radnog zahvata 3 m potreban je traktor sa 150 KS do180 KS. Da bi se u radu postigli puni efekti rada ove mašine, neophodno je da radna brzina bude između 14 km/h i 22 km/h. 
Kultivator CLC Pro takođe je predstavljen na sremskoj parceli. Kultivatori ove serije dizajnirani su da rade s traktorima velikih snaga. Tako oni radne širine 3 m u radu iziskuju traktore sa 240 KS, dok oni sklopivi radne širine 5 m iziskuju agregatiranje s traktorom od 350 KS. Osnovna verzija mašine se može kombinovati s različitim tipovima valjaka i opreme, što ih čini još svestranijim oruđem. Kvalitet materijala od kojih su izrađeni kao i konstrukcija garantuju apsorpciju i najjačih sila, što garantuje i dugotrajnost ovih mašina. 
Kultivatori CLC  opremaju se sa dva tipa radnih organa i velikim izborom motičica. U skladu sa zahtevima radne operacije i tipa zemljišta veliki izbor prateće opreme omogućava različite nivoe obrade zemljišta, od ljuštenja strništa na 5 cm do radne dubine od 30 cm, kada CLC ima ulogu pluga. 
Raznovrsne mogućnosti CLC čine da ovo oruđe zadovolji najrazličitije zahteve korisnika pri obradi zemljišta. Na prezentaciji su predstavljeni i različiti tipovi rasipača za mineralno đubrivo, kao i ratarska prskalica iXtrack A28. 
Marija Antanasković
 
PREMIJERA "TRAKTORA GODINE 2019" U SRBIJI
 
Regionalni menaxer Case IH Marko Škrbić predstavio je premijerno i model traktora Maxxum 150 koji je na poslednjem sajmu EIMA u Bolonji dobio priznanje "Traktor godine 2019". 
Traktor Maxxum 150 dostupan je u verzijama sa ActiveDrive8 transmisijom kao i CVXDrive kontinualno varijabilnom transmisijom na modelima s oznakom CVX.  Transmisija ActiveDrive8 obezbeđuje poluautomatski prenos s dvosturkom duplom spojnicom za odabir grupe brzina i smera vožnje pod punim radnim opterećenjem što u korišćenju pruža osećaj bestepenog prenosa. Naime, Ponjer Shift ima osam brzina u tri grupe prenosa što je ukupno 24 brzine u oba smera kretanja. Ova transmisija obezbeđuje robotizovan prenos s obzirom na to da se grupe brzina delimično preklapaju. Grupa A pokriva rang brzina koje se koriste za obavljanje teških poslova u polju od 2,2 km/h do 9,4 km/h dok rang brzina B pokriva najveći broj radnih brzina od 3,9 do 17,3 kilometara na sat. Rang C su brzine od 12,3 km/h do 40 km/h, odnosno 50 km/h. 
Ove traktore pogoni šestocilindrični motor koji zadovoljava standard emisije izduvnih gasova Tier 4. Traktor ima nominalnih 150 KS. Za razliku od ranije dostupnih modela serije, ovi traktori imaju mogućnost da isporučuju maksimalnu snagu i snagu sa "bustom".