* Posle premijernih predstavljanja na sajmovima EIMA u Bolonji i SIMA u Parizu,  traktor Landini serije Rex 4 zauzeo je i centralno mesto na štandu "Delta agrara"
 
Kompanija "Delta agrar" je i na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu u okviru svog mini-voćnjaka prikazala deo ponude poljoprivredne mehanizacije koja se koristi u ovom sektoru proizvodnje, ali nisu izostali ni traktori i mašine koji se koriste u ratarskoj i stočarskoj proizvodnji. 
Posle premijernih predstavljanja na sajmovima EIMA u Bolonji i SIMA u Parizu,  traktor Landini serije Rex 4 zauzeo je i centralno mesto na štandu "Delta agrara", generalnog zastupnika ovog italijanskog brenda na tržištu Srbije. 
Traktori serije Rex 4 dostupni su u nekoliko verzija, a snaga se, u zavisnosti od modela, kreće u rasponu od 70 do 113 konjskih snaga. Traktori ove serije su slika najsavremenijih tehnologija koje se primenjuju u izgradnji ovih mašina  namenjenih za korišćenje u voćarsko-vinogradarskoj proizvodnji. Tako se u traktore Rex 4 ugrađuje kabina kategorije 4 koja nudi najviši stepen zdravstvene zaštite rukovaoca pri aplikaciji pesticida. U osnovi, može se reći da je kabina dvostruke kategorije, to jest i 2. i 4, s obzirom na to da se zaštitni filteri kategorije 4 mogu isključiti onda kada nisu potrebni i tada je kabina kategorije 2. Na taj način produžava se životni vek zaštitnih filtera, a time i smanjuju i troškovi u eksploataciji. Traktor karakterišu i savremen motor, koji zadovoljava najstrože zahteve emisije izduvnih gasova, različiti sistemi suspenzije, koji obezbeđuju stabilnost u radu, kao i snažna hidraulika, koja omogućava istovremen rad više oruđa. Prvih 12 modela traktora Rex 4, čija specifikacija u potpunosti odgovara zahtevima za konkurisanje preko IPARD fonda, dobilo je svoje vlasnike ovog proleća. Takođe, i model traktora Landini 6-125H odgovara zahtevima za IPARD, s obzirom na to da ima ugrađen motor standarda emisije izduvnih gasova Tier 4f. Kako je istakao rukovodilac prodaje mehanizacije u "Delta agraru" Nikola Veinović prilikom obilaska novinara štanda ove kompanije, traktori Landini zauzimaju jednu od vodećih pozicija u voćarsko-vinogradarskom segmentu.  Inače, kako je istakao Veinović, ponuda traktora "Delta agrara" obuhvata modele od 40 do 220 konjskih snaga. Iz ove game na Sajmu je premijerno predstavljen i redizajniran model traktora Landini LandPonjer 145 sa 140 konjskih snaga.  
Ove sezone je, kao i na Sajmu, po akcijskoj ceni u ponudi i traktor Landini 5-115H s motorom sa 110 konjskih snaga. Akcija podrazumeva za 20 odsto nižu cenu u odnosu na modele sa istim nivoom opreme drugih zapadnoevropskih proizvođača. Traktor je u ponudi s takozvanom ful opremom, koja podrazumeva i montirane dodatne tegove mase 120 kilograma na zadnjim točkovima,  zatim klizeću i klateću poteznicu, četiri para hidrauličnih izvoda, ugrađenu upravljačku palicu - xojstik za manipulisanje prednjim utovarivačem iz kabine, kao i dodatne hidraulične cilindre koji nosivost na zadnjim polugama povećavaju sa 3.600 na 4.300 kilograma. Visokom komforu u radu doprinosi i Ponjer Shift transmisija, kao i električni reverzer, te je promena brzine, kao i smera kretanja dostupna bez korišćenja pedale kvačila.  
Segment ponude poljoprivredne tehnike koja se koristi u voćarsko-vinogradsarskoj proizvodnji upotpunjuju i atomizeri italijanskog proizvođača Nobili, kao i malčeri Hermes. I u sektoru sistema za navodnjavanje su mašine vodećih proizvođača, centar-pivot i lineari Valmont, tifoni Ocmis, a agregati dolaze iz fabrike Scova, dok su kapljajuće trake i laterali proizvod izraelske kompanije  Rivulis. 
Celokupna paleta francuskog proizvođača Kuhn, koji je takozvani ful-lajner poljoprivrednih mašina, takođe je u ponudi beogradske kompanije "Delta agrar". 
Autor strane: Marija Antanasković
Foto: G. Mulić