* Osnovan je s ciljem da se olakša isporuka i izbegnu nepotrebni troškovi transporta poljoprivrednih mašina do kupca
 
Kompanija KITE d.o.o., čiji je osnivač  mađarska korporacija KITE Zrt, apsolutni  tržišni lider u oblasti poljoprivrede u Mađarskoj, otvorila je nedavno prvi servisno-distributivni centar u Bačkoj Topoli. To je najsavremeniji logistički centar današnjice,  ne samo u pogledu tehnologije gradnje objekta već i njene tehničke opremljenosti. Ovaj objekat, koji se prostire na površini od 1,8 hektara zemljišta i raspolaže sa 800 kvadratnih metara poslovnog prostora, nalazi se na strateškom putnom pravcu, auto-put Beograd-Budimpešta. Osnovan je s ciljem da se olakša isporuka  i  izbegnu nepotrebni troškovi transporta poljoprivrednih mašina do kupca, pa je u tom smislu Bačka Topola zaista pravo mesto u regionu za izgradnju distributivnog centra. 
Predsednik Mađarske kompanije KITE Zrt d.o.o. Šandor Guba predstavio je matičnu firmu, istakavši da je ona vodeća u oblasti poljoprivrede u Mađarskoj, uspešno posluje već 45 godina, a objedinjuje poljoprivrednu proizvodnju od setve do žetve i berbe. U ponudi Kite Zrt  su skoro svi potrebni inputi za ratarstvo, povrtarstvo i voćarstvo. To su pesticidi, semena, mineralna đubriva, poljoprivredne priključne mašine i svi potrebni rezervni delovi. Za tehničku podršku prodatih mašina, njihovu popravku, garancije zadužena je sertifikovana servisna ekipa sa 260 zaposlenih. 
- U ponudi mašina izdvojio bih dva brenda - John Deere i JCB, čiji smo, kao i za nekoliko drugih robnih marki, ekskluzivni distributeri u Mađarskoj, naglasio je Šandor Guba. - Našim partnerima nudimo kompleksne tehnologije i doprinosimo njihovoj proizvodnji finansijskom podrškom od 200.000.000 evra godišnje.  U Srbiji smo osnovali sopstvenu kompaniju KITE d.o.o., u okviru koje želimo da osnujemo pet teritorijalnih jedinica. Osim poslovnog centra u Novom Sadu, drugi centar je ovaj u Bačkoj Topoli. Celokupna poslovna filozofija i sistem poslovanja koji se uspešno ostvaruje u KITE Zrt implementirani su u kompaniju KITE d.o.o. u Srbiji, koja je pre dve godine započela rad, što se pokazalo veoma uspešnim.
 O poslovanju KITE d.o.o. govorio je generalni direktor Imre Kiš. 
- Među najvažnijim ciljevima  bili su uvođenje najsavremenijih poljoprivrednih tehnologija na tržište Srbije koje zastupa kompanija KITE, omogućavanje kompletne podrške i obuke korisnicima i saradnja s gazdinstvima radi što efikasnije podrške za nabavku mehanizacije. Navedeni ciljevi su danas strateški značajni za našu kompaniju i njihovo ostvarivanje je sastavni deo naših svakodnevnih zadataka. Dve godine smo zastupnici i distributeri John Deere mehanizacije i još mnogo renomiranih zapadnoevropskih kompanija poljoprivredne tehnike, koje su nam ukazale poverenje, poput JCB, KUHN, RABE, i njihove proizvode plasiramo u Srbiji. Osim prodaje  mašina i originalnih rezervnih delova, našim partnerima obezbeđujemo i odgovarajuću podršku putem stručnog osposobljavanja i po najvišim standardima obučavamo i servisnu službu. Našim partnerima pomažemo u formiranju najpovoljnijih oblika finasiranja, bez obzira na to da li se radi o lizingu ili kreditima. Danas smo tržišni lideri u prodaji zapadnih traktora i drugih naših mašina,  a  što se tiče druge poljoprivredne tehnike, takođe smo među najboljima, istakao je Imre Kiš.  
U drugoj godini funkcionisanja, kompanija KITE počela je s prodajom repromaterijala za poljoprivredu, pa su u ponudi semenska roba, sredstva za zaštitu i prihranu bilja. Na ovo treba dodati i trgovinu merkantilnim proizvodima, što čini krunu povezivanja svih delatonsti u KITE d.o.o. s kupcima i korisnicima usluga. 
U okviru svog poslovanja, KITE d.o.o. je oformio i odeljenje "Agronomije" i "AMS sistema" s ciljem da korisnicima ponudi zaokruženu celinu u praksi potvrđenih sistema funkcionisanja u poljopirvredi. Na taj način, potkrepljena znanjem i iskustvom, ova kompanija omogućava poljoprivrednim proizvođačima povećanje prinosa uz maksimalnu kontrolu troškova.  
S obzirom na to da je kompanija KITE d.o.o. zastupnik i distributer John Deere mehanizacije, prisutnima se obratila Katarina Nies, teritorijalni menaxer u kompaniji John Deere, istakavši da je jedan od fundamentalnih uslova za uspeh kompanije John Deere to što sarađuje samo s najboljim dilerima u zemlji, koji poznaju svoje tržište, ključne zahteve kupaca i koji znaju da odano i rado služe kupce, uz svu stručnost koju poseduju. KITE d.o.o. je, kako je rekla, snažni partner koji obezbeđuje ponudu mehanizacije za svakog farmera, od najmanjeg do najvećeg, i diler sutrašnjice. 
 - Naše kompanije se veoma uvažavaju i to je zaista pravo partnerstvo, ali moramo biti svesni da poslujemo u vremenu punom izazova. Zahvalila bih timu KITE i kupcima u Srbiji koji nas motivišu da svaki dan postanemo bolji, da ponudimo nova rešenja i učinimo vaš posao stabilnim, održivim i profitabilnim, rekla je Katarina Nies.
 
Snežana Vukelić
 
NEDIMOVIĆ I SIJARTO DOGOVORILI ZAJEDNIČKE INVESTICIJE U PRERAĐIVAČKE KAPACITETE
 
Podršku u izgradnji ovog distributivnog centra pružio je Branislav Nedimović, republički ministar za poljopirvredu, vodoprivredu i šumarstvo, istakavši da je kompanija KITE sistem koji objedinjuje kompletnu poljoprivrednu proizvodnju, a uz dva noviteta, savetodavstvo i preciznu poljoprivredu, čini platformu koja je potrebna Srbiji i koju moramo razvjati na teritoriji čitave države. 
Otvaranju distributivnog centra prisustvovao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, pa je ovo bila prilika da ministri intenziviraju saradnju dve  zemlje, posebno u delu investicija u prehrambenoj industriji i otvaranju novih prerađivačkih kapaciteta u Srbiji. Prvi naredni projekat biće izgradnja fabrike za preradu povrća u Bačkoj Topoli, koja će, osim već započete fabrike za preradu voća u Arilju, biti druga važna investicija u ovoj godini. Takođe, dogovoreno je da se u narednih mesec dana završe dogovori  i za izgradnju tri do četiri nova kapaciteta za preradu voća i povrća u centralnoj i južnoj Srbiji.