* Za tehničko rešenje najnovijih predstavnika serije traktora Profi, u koji se ugrađuje inovativna osmostepena S-ControlTM 8 transmisija, proizvođač je nagrađen priznanjem "Mašina godine 2018"

Sedam decenija austrijska kompanija Steyr predstavlja sinonim za vrhunski kvalitet specijalizovanih traktora najvećih standarda kvaliteta, vrhunskog komfora i vrednosti. Proizvođač traktora Steyr, u svojoj bogatoj istoriji, koju je obeležila proizvodnja oko 140 različitih modela, nikada nije prestao da impresionira javnost tehničkim inovacijama i rešenjima okrenutim prvenstveno korisniku. To je potvrđeno i na ovogodišnjem sajmu Agritechnica u Hanoveru. Za tehničko rešenje najnovijih predstavnika serije traktora Profi, u koji se ugrađuje inovativna osmostepena S-ControlTM 8 transmisija, proizvođač je nagrađen priznanjem "Mašina godine 2018".
Serija traktora Profi proširena je i modelom 6156 Profi CVT, a standardni modeli serije Profi biće dostupni i u verziji sa osmostepenom S-ControlTM 8 transmisijom. Traktor 6156 Profi CVT karakteriše ugrađen šestocilindrični motor sa 145 konjskih snaga. Standardni Profi modeli koriste S-ControlTM 8 transmisiju. Inovativnu Ponjer Shift osmostepenu transmisju karakterišu ukupno 24 brzine u tri grupe, za kretanje unapred i unazad. Takođe, korisniku traktora dostupan je i automatski rang brzina. To čini traktor efikasnijim i u velikoj meri poboljšava komfor u vožnji. S potrošnjom goriva 254 grama po kilovat-času, koliko je pokazao DLG PowerMix test, novi Steyr 4145 je najefikasniji u svojoj klasi. Grupa transmisije A namenjena je za teške poslove vuče i pokriva brzinu do 10,7 kilometara na sat. Za obavljanje poljskih radova, rad s mašinama zelene linije, kao i rad s prednjim traktorskim utovarivačem predviđen je rang B, čiji je opseg brzina između 4,3 do 18,1 kilometar na sat. U ovom rangu obezbeđen je rad na punom gasu, bez uticaja na obrtni moment traktora. Pri vožnji na javnim putevima transmisija počinje da radi direktno iz grupe C. Na parceli, transmisija automatski menja brzine u svih osam stepeni u grupama A ili B. Na putevima, automatski se bira jedna od 16 brzina grupa B i C. Traktor Profi 4151 dostupan je i s transmisijom koja obezbeđuje i puzeće brzine u radu, po 48 za oba smera kretanja.
U Hanoveru je predstavljena i unapređena verzija traktora Steyr Multi 4120, koju karakteriše veća efikasnost. Zahvaljujući ugradnji novog turbopunjača motora, obezbeđen je veći obrtni moment na manjem broju obrtaja, od 1.000 do 1.200 obrtaja u minuti. Unapređeni motor zadovoljava sve standarde emisije izduvnih gasova, i to bez korišćenja dizel-filtera čvrstih čestica ili katalitičkog konvertora dizel-oksida. Mešoviti test snage DLG pokazao je da je prosečna potrošnja goriva 273 grama po kilovat-času. Nova panoramska kabina rukovaocu obezbeđuje bolji pregled u radu.
Na Sajmu je premijerno predstavljeno i rešenje Steyr S-Tech, koje, koristeći GPS u sprezi sa RTK i mrežom, obezbeđuje precizno pozicioniranje navigacije i upravljanje. Steyr S-Tech garantuje stoprocentnu mrežnu pokrivenost korišćenjem xFill tehnologije, koja obezbeđuje pokrivanje signalom i u slučaju njegovog gubitka, u trajanju od 20 minuta. Rad na polju i prolazi iz reda u red obavljaju se s preciznošću od 2,5 centimetara.
I češki proizvođač priključnih mašina Bednar, kojeg na domaćem tržištu zastupa preduzeće "Agrotek" iz Trešnjevca, kao i traktore Steyr, nagrađen je vrednim priznanjem na sajmu Agritechnica. To je prvi proizvođač poljoprivredne tehnike iz Češke nagrađen srebrnom medaljom. Priznanje je dodeljeno grupi proizvođača, među kojima je i Bednar, za kameru Culti Cam na međurednom kultivatoru za navođenje u obradi zemljišta, čija primena obezbeđuje mehaničko uništavanje korova, uz minimalno korišćenje hemijskih preparata. Tako se sada međuredni kultivatori Bednar mogu koristiti, kako u sistemima konvencionalne, tako i u organskoj biljnoj proizvodnji. Trodimenzionalna kamera visoke rezolucije analizira strukturu lisne mase u redu na osnovu boje i prostorne zapremine. Softver ima mogućnost da prepozna redove useva kroz analize i preciznim izračunavanjem kontrolnih signala, čak i u radu pri vetru, kao i u gustoj vegetaciji i ako biljke nisu zelene boje. Češki proizvođač mašina za obradu zemljišta i setvu Bednar je na Agritechnica premijerno, posle prikaza sejalice za setvu strnina i drugog sitnog semena radnog zahvata tri metra na salonu SIMA, predstavio model Omega OO 8.000 i u verziji šest metara radnog zahvata. Ovo je nova L generacija ovih mašina, što znači da su lake i da imaju ugrađen plastični rezervoar, a radni zahvat može biti povećan za ukupno dva metra. Diskovi talasastog oboda obezbeđuju kvalitetnu predstvenu pripremu. Setva se može obavljati na međurednom rastojanju 12,5 ili 16,5 centimetara, uz varijabilnu normu setve, kako u konvenionalnim sistemima obrade, tako i u onim s minimalnom obradom. Diskosni ulagač sa PSP sistemom obezbeđuje setvu na identičnoj dubini. Točkovi zadnjeg paker-valjka imaju off-set raspored, međusobno su smaknuti. Intuitivna kontorla mašine omogućena je preko ISOBUS terminala. Korisnik može odabrati različitu opremu koja obezbeđuje precizno korišćenje ove sejalice u različitim uslovima. Rezervoar može biti nadograđen s dodatnih 500 litara, pa je maksimalni kapacitet 4.000 litara.

Marija Antanasković