Neuobičajeno prevrtljive vremenske prilike i svakodnevni stresovi naterali su čak i one mahom nemarne prema svom zdravlju, posebno posle pandemije, da kroz promišljeniji način ishrane i izmenu životnih navika pomognu sopstvenom imunom sistemu da ojača. Ako želimo da u potpunosti sarađujemo s prirodom i njenim darovima u najčistijem obliku, pčelinji proizvodi su pravi put, a jedan od njih, koji umnogome doprinosi našem zdravlju, upravo je matični mleč.
 Matični mleč je proizvod lučenja nadžrelnih žlezda mladih pčela radilica, starosti od pet do petnaest dana. Ovom materijom pčele hrane larve legla: radilica i trutova, samo u ranom razvoju, a maticu tokom čitavog razvoja i u toku celog života. Ta čudesna supstanca pretvara larvu obične pčele u maticu koja živi 30 do 40 puta duže od pčele radilice. Prinos ovog pčelinjeg proizvoda izuzetno je mali - od hiljadu matičnjaka dobija se samo 350 grama ove dragocene supstance. 
Matični mleč je mlečnobele boje, manje ili više guste konzistencije, kiselog i malo gorkog ukusa, specifičnog mirisa. Po hemijskom sastavu, mleč iz matičnjaka starih tri dana se sastoji od 66,05% vode, 12,3% belančevina, 5,6% masti, 12,49% redukovanih šećera, 0,82% pepela i 2,84% ostalih mikrosastojaka. Sadrži vitamine B kompleksa, naročito visokih vrednosti vitamina B5 i B6, vitamine A, C, D i E, mnoge minerale i enzime, 18 različitih vrsta amino-kiselina i posebnu nezasićenu masnu kiselinu, 10-hidroksi-decenionsku, koju nije moguće veštački napraviti, što ga čini izuzetnim kako fungicidnim tako i baktericidnim sredstvom. Prirodni je izvor acetilholina koji utiče na širenje krvnih sudova i snižavanje krvnog pritiska. Ublažava nesanicu, nemir, stres, popravlja raspoloženje, jača pamćenje, izdržljivost i imuni sistem.
 
Za proizvodnju potrebna jaka društva
 
Tehnologija proizvodnje matičnog mleča uglavnom se poklapa sa postupcima uzgoja matica. Male količine mogu se dobiti uzgredno iz rojevskih matičnjaka, pre njihovog zatvaranja. Obimnija proizvodnja pretpostavlja korišćenje veoma jakih pčelinjih zajednica. U standardnim LR košnicama, to su puna dva nastavka odvojena rešetkom. Oni se uređuju tako da se u plodišnom, donjem nastavku ostavlja matica, dok se iznad matične rešetke stavlja okvir sa mladim leglom, okviri sa zatvorenim leglom, iz kojeg su počele da se izvode mlade pčele, i okviri bogati polenom. Počeci matičnjaka, kao i kad se uzgaja matica, umeću se između otvorenog legla. Tu ostaju tri dana. Kada je vreme stabilno, uz obaveznu veoma obilnu pašu, jako pčelinje društvo sposobno je da kvalitetno prihvati i odneguje tridesetak larvi. Matičnjake iz košnice ne treba vaditi pre 48 sati, ali ni kasnije od 72 sata po presađivanju. Sa izvađenih ramova se pažljivo stresu pčele, a zatim se prenose u besprekorno čist prostor, bez direktne sunčeve svetlosti. Tada treba oštrim, zagrejanim nožem skratiti već prilično izvučene matičnjake i iglom za presađivanje ukloniti larve. Malom kašikom vadi se mleč i stavlja u sterilne staklene bočice. Kada se bočica napuni, na mleč se nakapa nekoliko kapi 40% etil-alkohola, zatvara se gumenim čepom, koji se zatim hermetizuje slojem rastopljenog voska. Tako dobijen mleč se do upotrebe čuva zaštićen od svetlosti, u frižideru, a najduže godinu dana. Kako je ova plemenita materija izuzetno osetljiva na spoljašnje uticaje vlage, toplote, svetlosti, vazduha i raznih hemijskih agensa, u farmaceutskoj industriji se prerađuje postupkom liofilizacije, pri čemu se vakuumom oduzima voda, pretvarajući je u prah. Samo tako obrađena može da se čuva nekoliko godina.
 
Deluje antibakterijski, antivirusno i antigljivično
 
 U ishrani ljudi, matični mleč prvenstveno ima dejstvo na žlezde sa unutrašnjim lučenjem. Zato je potrebna velika obazrivost pri primeni mleča i njegovih mešavina sa drugim pčelinjim proizvodima, posebno kod dece i mladih, te nije naodmet prethodno posavetovati se sa izabranim lekarom. Pomešan sa fino kristalisanim medom, predstavlja izvanredan prirodni regenerator, koji deluje na funkcionisanje i jačanje muskulature, poboljšanje apetita, obnavljanje bolešću iznurenog organizma, ubrzavanje i pospešivanje oporavka, poboljšanje zdravstvenog stanja u celini, psihofizičke kondicije, posebno kod vrhunskih sportista. Matični mleč pokazuje zadivljujuća antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva, dakle sprečava upale, zahvaljujući gama-globulinu. Pomaže zaceljivanju preloma i dijabetičkih rana, odličan je za oporavljanje, pa se zato preporučuje bolesnicima koji pate od različitih poremećaja funkcija jetre. Kako sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, blagotvoran je kod tromboze. 
 
Primena i čuvanje
 
Evo nekih, najčešće korišćenih, jednostavnih recepata za pripremu i korišćenje preparata na bazi mleča i drugih pčelinjih proizvoda. Mleč u alkoholnom rastvoru priprema se tako što se svež matični mleč razmuti u 40-45% etil-alkoholu, u odnosu 1:20, što znači da na gram mleča dolazi 20 grama alkohola. Ovako pripremljen preparat koristi se četiri puta dnevno u dozama od pet do 10 kapi.
Mešavina meda i mleča priprema se mešanjem svežeg mleča sa fino kristalisanim medom, u odnosu dva grama mleča na 100 grama meda. Dobijena masa se čuva u tamnoj staklenoj posudi. Koristi se tri puta dnevno po jedna kafena kašičica, pola sata pre jela. 
Mleč se može mešati i sa medom i polenom: u kilogramu fino kristalisanog meda razmuti se četiri grama mleča, uz dodatak 30 grama samlevenog polenovog praha. Masa se dobro izmeša, čuva u tamnoj posudi, na hladnom mestu, a uzima se dva do tri puta dnevno po jedna kafena kašičica pre jela. 
Tekst i foto: Dejan Kreculj