Da krađa košnica i vandalizam, prevrtanje i lomljenje košnica na pčelinjacima nije samo uobičajena samo kod nas, potvrđuje nam i vest s druge strane planete, iz Novog Južnog Velsa.

Pčelar Bred Pojl bio je dočekan neprijatnim poslebožićnim iznenađenjem kada je proveravao svoje košnice u državnoj šumi Benandarah, severno od zaliva Bejtmans na južnoj obali Novog Južnog Velsa. Očekujući da će pronaći nekoliko košnica jednu pored druge, umesto toga otkrio je da su bile opljačkane, a sedam košnica je nestalo. On je rekao da je krađa bila težak udarac nakon što je pokušao da obnovi svoj pčelinjak posle požara Crnog leta 2019-20 kada je gorela cela Australija. Kao pčelar u trećoj generaciji, njegova porodica se nikada ranije nije suočila sa ovakvom krađom u kojoj je neko uzeo sve što mu je dospelo pod ruku.

Policijski okrug rasporedio je svoj tim za prevenciju ruralnog kriminala da istraži krađu, za koju se veruje da se dogodila negde sredinom decembra. Pošto je pčelarstvo u dvorištu rastući trend među građanima, gospodin Pojl je rekao da bi ovakve krađe mogle postati sve češće i da će istražiti strože bezbednosne opcije za svoje košnice. Ljudi vandalizuju košnice tako što ih pregaze kvadovima sa pogonima na sva četiri točka ili ih samo prevrću. Zato je on savetovao pčelare da ulažu u strože mere bezbednosti, kao što su GPS uređaji za praćenje koji se mogu dodati u košnice i CCTV na privatnim imanjima radi praćenja krađa. Ako stavite mikročip u košnicu i vaš mobilni telefon može da uhvati signal i ako se ta košnica pomeri, recimo, desetak centimetara od svoje lokacije, odmah možete videti da ih neko dira. Osim materijalne štete, krađa košnica predstavlja opasnost od prenošenja pčelinjih bolesti.

Tekst i foto:Dejan Kreculj