*  Za borbu protiv varoe koristi staru fizičku metodu koja se zasniva na činjenici da pčele mogu da izdrže za nekoliko stepeni višu temperaturu u odnosu na ovog krpelja
 
Kada rastete u pčelarskoj porodici, sigurno je da ćete zavoleti prirodu i naučiti da razumete principe po kojima je u njoj sve uređeno do savršenstva. Vrlo je verovatno da ćete se odlučiti da i posao kojim se bavite ne ugrožava taj sklad i životnu sredinu.
Darko Batinić iz poznate pčelarske porodice iz Lazareva, naselja nadomak Zrenjanina, primer je kako se znanje stečeno na fakultetu, naučno usavršavanje i porodično iskustvo mogu spojiti na najbolji način. Nakon što je završio Prirodno-matematički fakultet i stekao zvanje mastera ekološkog inženjera, upisao je doktorske studije za ekološke nauke. To nije neobično za mladića željnog znanja. Ono što jeste neobično je da se bavi organskim pčelarenjem. 
Sve je počelo kada je porodica Batinić dobila poziv za saradnju od imanja Ecoagri iz Bele Crkve, koje se bavi organskom ratarskom proizvodnjom. Odluku da deo proizvodnje iz konvencionalne prebace u organsku porodica je donela nakon višemesečnog “vaganja”. Prihvatili su izazov sa željom i ciljem da povećaju kvalitet proizvoda i sa svog pčelinjaka ponude organski med. Više nije bilo važno povećati broj košnica i količinu meda, već sakupiti kvalitetan sertifikovani organski med.
 
Tekst i foto: A. Mihajlović
 
Kompletan tekst pročitajte u novom broju lista Poljoprivrednik.