* Racionalna i pravilna upotreba pesticida, organska poljoprivreda, kupovina meda od lokalnih proizvođača samo su neki od načina da spasimo pčele
 
Kako bi skrenuo pažnju na ugroženost pčela i probleme s kojima se savremeni pčelari suočavaju, Pčelarski savez Slovenije predložio je Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija da proglasi dan posvećen pčelama. Predlog je usvojen 2017. godine, a za datum je odabran 20. maj. Osim što su u maju na severnoj polulopti pčele najaktivnije, 20. maja rođen je Anton Janša (1734–1773) začetnik i učitelj modernog pčelarstva. Radio je kao dvorski pčelar, a carica Marija Terezija ga je imenovala za prvog carskog instruktora u monarhiji.
Pčele su ključni deo mnogih ekosistema i dobar su indikator njegovog zdravlja. Zato je predviđeno da se Svetski dan pčela obeležava “kroz edukaciju i aktivnosti usmerene na podizanje svesti o značaju pčela i drugih oprašivača, na opasnosti s kojima se suočavaju, kao i njihov doprinos održivom razvoju”. Pčele i drugi oprašivači od ključnog su značaja za globalni lanac ishrane. One ne samo da osiguravaju sigurnost u hrani nego i obavljaju ekonomske aktivnosti vredne oko 600 milijardi dolara, procenila je Međuvladina naučno-politička platforma o biodiverzitetu i uslugama ekosistema (IPBES).
 
Dejan Kreculj
 
Kompletan tekst pročitajte u novom broju lista Poljoprivrednik.