* Pravilo je da iz košnice treba odvojiti za vrcanje samo one ramove kod kojih je dve trećine poklopljenog meda 
 
Pčelari u šali kažu da su samo u dve stvari svi saglasni: jedna je da se košnici prilazi sa zadnje strane i druga, da su pčelari radi meda. Međutim, o tom najslađem delu posla, o oduzimanju meda, veoma se retko govori, iako je veoma važan i neznanje ili nemarnost može da obezvredi sav prethodni pčelarev trud. 
Oduzimanje meda treba raditi isključivo onda kada on u potpunosti uzri, odnosno kada vredne pčelice od nektara visoke vlažnosti mukotrpnim radom odstrane vodu i svedu je na uobičajenu petinu početnog sadržaja. Tako uzreo med one u ćelijama zatvaraju finim voštanim poklopčićima spremajući ga za zimu. Međutim, dosta zrelog meda ostaje i u otvorenim ćelijama, što je individualno svojstvo svake pojedinačne pčelinje zajednice. Pravilo je da iz košnice treba odvojiti za vrcanje samo one ramove kod kojih je dve trećine poklopljenog meda. Med sa visokim sadržajem vode, nezreo, ako se izvrca, za vrlo kratko vreme se ukiseli i takav nije upotrebljiv ni kao hrana, niti se može koristiti za ishranu pčela. 
 
Oduzimanje ramova
 
Oduzimanje ramova obavlja se na sledeći način: medište košnice skine se sa plodišta, a na njegovo mesto stavi prazan nastavak. U njega treba staviti par ramova sa rezervnom hranom, upravo onih sa još nepoklopljenim medom. Sada se iz skinutog medišta otresaju pčele u košnicu kratkim, energičnim potresima, a potom četkom odstranjuju zaostale pčele. Važno je napomenuti da četka mora biti od meke dlake kako ne bi povređivali pčele, ali i bela, jer crna dodatno uzbuđuje ionako uznemirene pčele podstičući ih na ubadanje. Očišćene ramove treba ređati u pripremljen prazan nastavak koji se odmah pokriva belim platnom, a kada se napuni, nosi se na vrcanje. Loša je praksa nekih pčelara da otresaju pčele ram po ram iznad medišta, jer tako više puta jedne te iste pčele stresaju i dodatno ih uznemiravaju. 
Stari, ali kod nas malo poznat trik kalifornijskih pčelara za oslobađanje ramova od pčela je i ritmičkim dobovanjem po zidu košnice. Svi znamo da se, pri seobi pčela, usled podrhtavanja u transportu, gotovo čitava masa povlači u zbeg, ako ga ima. Ovo je prirodna osobina pčela da se prilikom laganog ritmičkog dobovanja, lupkanja po zidu košnice  pokreću nagore. Prvo će se povući radilice, ali će ih uskoro pratiti i trutovi i matica. Da bi se ubrzalo kretanje, dovoljan je jedan blag mlaz dima u leto, a zatim će seoba krenuti. Štaviše, ritmičko dobovanje je moguće i s prednje strane uz napomenu da, kao i kod bilo koje druge radnje sa pčelama, nagli, jak ili nervozni udarac može uzrokovati uzbunu stražarica i upropastiti sve. 
Slično ovome je i jednostavno oduzimanje pčela uz formiranje roja. Na zatvorenu podnjaču naređaju se nastavci sa ramovima za vrcanje, sa pčelama. U gornji nastavak stavi se matica u kavezu, poklopi i ostavi da prenoći. Tokom noći pčele se povuku oko matice u gornji nastavak formirajući roj i ostavljajući donje ramove slobodne za vrcanje.
 
Otklapanje ćelija i centrifugiranje
 
Ramovi oslobođeni od pčela odnose se na vrcanje. Pčelari mediteranskih zemalja vrcanje mahom obavljaju kada se smrkne, po mraku, jer se tada smiruje vrućina, pčele su mirnije, a celokupan rad moguć je uz crvene sijalice, pošto pčele ne vide crveno svetlo i za njih je to potpuni mrak.
Otklapanje ćelija sa medom obavlja se viljuškom ili posebnim nožem, a potom se centrifugira. Uvek treba istresti polovinu jedne strane, zaustaviti, okrenuti ramove, istresti drugu stranu u potpunosti, pa vratiti prvu i dovršiti je. Ako bi se istresalo odjednom, oštetilo bi se i izlomilo saće.
Prazne ramove je u košnice najbolje vratiti predveče. Vraćaju se čitavi nastavci, što ne iziskuje mnogo vremena, pa je i opasnost od grabeži smanjena. Naravno, potrebno je odmah smanjiti otvor na letu i tako ga ostaviti i sutradan. 
Tokom čitavog postupka vrcanja neophodna je izuzetna higijena, pošto se med, za razliku od mesa, mleka i drugih namirnica koje se pre upotrebe termički obrađuju, konzumira neprerađen. Za skladištenje se  može koristiti samo ambalaža namenjena čuvanju prehrambenih proizvoda. Najpovoljniji uslovi su temperatura između 10 i 14 ºC i vlažnost vazduha od 55 do 80%, u poklopljenim posudama koje će sprečiti upijanje vlage iz vazduha.
 
Tekst i foto: Dejan Kreculj
 
KVEBEK BEŽALICA
 
Neki pčelari koriste bežalice radi odstranjivanja pčela. Najjednostavnija je takozvana ”kvebek” bežalica, koja se može napraviti od lesonita velikog kao poklopna daska. U sredini je izbušena rupa veličine nekoliko centimetara. Na lesonitu su pričvršćene letvice, tako da čine trougao sa ovom rupom u sredini, ali se stranice trougla ne dodiruju na vrhovima obrazujući slobodan prostor za izlazak pčela. Na trouglastim letvicama razapeta je mrežica za komarce. Time je omogućena dobra ventilacija. Pčele ulaze kroz okrugli otvor, pronalaze rupe na vrhovima trouglova i izlaze, ali ne mogu da se vrate.