* Pogon ”Naš med” treba da dobije i automatsku punilicu za pakovanje meda u tegle veličine od 40 grama do jednog kilograma, a tada će doći do pravog proboja na tržište, smatra predsednik SPOS-a dr Rodoljub Živadinović
Višedecenijski san srpskih pčelara da imaju svoj pogon za prikupljanje i plasman  meda, kroz koji bi plasirali svoje proizvode bez posrednika i tako ostvarili veću zaradu, konačno je postao stvarnost. Naime, u Rači je 17. juna, uz prisustvo brojnih zvaničnika i pčelara otvoren pogon ”Naš med”. Osnivač pogona je Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), a čitav projekat je realizovan uz podršku Opštine Rača, koja je obezbedila plac i deo novčanog iznosa, dok je deo potrebnog novca dala Vlada Republike. Veliki deo od ukupno 1,5 miliona evra, koliko su koštali izgradnja i opremanje pogona ”Naš med”, obezbedili su SPOS i pčelari kroz kredite i donacije. Površina pogona je oko 1.600 kvadratnih metara, a kapacitet za prijem i pakovanje meda je do 3.000 tona godišnje. Postoji mogućnost da se, ukoliko se ukaže potreba, kapacitet dvostruko proširi uz minimalno ulaganje.
 – Obećali smo da ćemo našim pčelarima napraviti kuću meda, i to smo obećanje održali. Projekat izgradnje ovog pogona našao je mesto u mom ekspozeu pre tri godine, jer smatram da je primer kako država može da pomogne da se očuva nešto što je deo naše tradicije, da se pri tome podstakne udruživanje i zadrugarstvo. Med je proizvod po kome je Srbija i do sada bila poznata, a u budućnosti će biti još više, rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić puštajući svečano u rad pogon ”Naš med”. Najavila je i da će Vlada nastaviti da pruža snažnu podršku pčelarima i izrazila nadu da će se proizvodi iz ovog pogona uskoro naći na tržištima širom sveta i tamo otvoriti put i za ostale kvalitetne proizvode iz naše zemlje.
Pogon će, kako je najavio prvi čovek SPOS-a dr Rodoljub Živadinović, poslovati tako da finansije budu javne i svima dostupne na uvid. Želja je, kako je rekao, da sve bude transparentno i na korist pčelarima. Istakao je i da će pogon pakovati, kako konvencionalni med, tako i onaj koji je proizveden u skladu sa standardom kvaliteta SPOS-a „Dobra pčelarska praksa – DPP“. Med koji je proizveden standardizovano nudiće se kao ekskluzivni proizvod u posebno zaštićenoj ambalaži. 
– Otvaranjem pogona ”Naš med” konačno su se stekli uslovi da pčelari mogu sami da plasiraju med na tržište, što je jako važno. Želimo i da drugi poljoprivrednici slede naš primer, jer smo otvaranjem ove fabrike dokazali da se upornošću sve može ostvariti. Kada smo počeli da realizujemo ovaj projekat, na računu smo imali svega 40.000 evra, dok cela investicija vredi više od 1,5 miliona evra. Sada nam treba još oko 350.000 evra za kupovinu opreme za automatizovanu liniju za pakovanje meda.  Veoma nam je važno da je nabavimo, jer je prava ideja ovog pogona da se med plasira u inostranstvo u malim pakovanjima. Pogon je spreman za rad na veliko, ali pravi proboj na tržište očekujemo kada budemo mogli automatski da pakujemo med u tegle od 40 grama do jednog kilograma, prema željama kupaca, rekao je Živadinović.
Za samu Raču, na čijoj teritoriji se pogon nalazi, po rečima prvog čoveka Opštine Nenada Savkovića, to znači mnogo.
– Pogon je važan ne samo za pčelare, nego i privredu naše opštine. Osim što je izgrađena  ova fabrika,  uradili smo još mnogo toga što je u direktnoj ili indirektnoj vezi sa pogonom i pomoći će mu da lakše i bolje posluje. Izgrađeno je postrojenje za preradu otpadnih voda, rešeno je snabdevanje pijaćom vodom Rače, otvorena je saobraćajnica koja Raču povezuje sa carinskim terminalom u Lapovu, a izgrađene su i druge prilazne saobraćajnice, naveo je Savković. 
Radomir Vlačo, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine (SPOV), bio je jedan od mnogobrojnih gostiju na otvaranju pogona.
–  Ovo je istorijski trenutak za pčelare Srbije, jer smo dobili našu fabriku gde ćemo moći da plasiramo naše proizvode, a da pri tome preskočimo nakupce koji su  do sada uzimali najveći deo zarade. Očekujemo da će pčelari ubuduće ostvarivati veću cenu meda, kao i da će drugi otkupljivači morati da koriguju cene, tako da one budu realnije i povoljnije za pčelare, rekao je Vlačo  i istakao da je do sada  cena meda bila veoma niska u odnosu na troškove njegove proizvodnje.
Milan Bulajić je predsednik Društva pčelara ”Jovan Živanović” iz Novog Sada čiji članovi su, kada je o pčelarima reč, među najvećim donatorima sredstava za izgradnju ovog pogona. 
– Od prvog dana podržavamo projekat i nadamo se da će pogon raditi onakako kako je planirano. Otvaranje nam daje motiv da povećavamo broj košnica i proizvodnju. Javne finansije i uvid u poslovanje pogona, kao i zagarantovan plasman po najboljoj mogućoj ceni, više su nego dovoljni razlozi da budemo deo ove priče, naglasio je Bulajić.
 
Tekst i foto: A. Milić