* Matična mleč je čudotvorna hrana koja podstiče razvoj, vraća snagu, regeneriše organizam i reguliše metabolizam. Blagotvorno utiče na mnoga oboljenja, a posebno su značajni efekti u jačanju imuniteta i poboljšanju krvne slike.
 
Matična mleč je gusta poput pavlake, bele do bledožućkaste boje, kiselkastoljutog ukusa. Kraljica pčela – matica – nastaje od iste vrste jajeta kao i pčela radilica. To znači da je od svake pčele radilice mogla nastati matica. Jedina razlika i faktor koji određuje da li će se razviti matica ili pčela radilica jeste način ishrane u toku razvoja larve. Larva iz koje će se razviti matica se sve vreme hrani matičnim mlečom, dok se larva radilice nakon trećeg dana nastavlja hraniti pergom i medom. 
Iako su pčele matice i radilice istog pola, postoji mnogo razlika među njima.
Iz tabele se može zaključiti koliko matična mleč utiče na produženje životnog veka, plodnost, rast i razvoj (matica je za oko trećinu veća od radilice, a izleže se nekoliko dana ranije). Svako stvorenje  koje ima toliku količinu energije i vitalnosti mora izazvati divljenje. Matična mleč sadrži sve što je organizmu potrebno – to je najmoćnija prirodna supstanca.
 
Hemijski sastav matične mleči
Ova bogato koncentrovana hrana nije korisna samo za pčele. Ona poseduje izuzetne količine proteina, lipida, vitamina, hormona, enzima, mineralnih materija i određene vitalne faktore koji su biokatalizatori ćelijske regeneracije u ljudskom telu.
Sadrži vitamine: A, B kompleksa, C, D i E sa posebno visokom koncentracijom vitamina B5 i vitamina B6. Sadrži deset puta više pantotenske kiseline vitamina B8 nego polen, utiče na dugovečnost i vraćanje sede kose u prvobitnu boju. Ukupna količina vitamina u jednom gramu matične mleči je 336 do 351 miligram. Zato sa sigurnošću kažemo da je matična mleč vitaminska bomba.
Mleč je jedini izvor acetilholina u čistom obliku,  neurotransmitera koji omogućava prenos impulsa između nervnih ćelija.  
Pored različitih minerala, enzima i brojnih materija koje sprečavaju razvoj bakterija i virusa, ovaj pčelinji prirodni dar poseduje i većinu aminokiselina, njih 18, od kojih je osam esencijalnih: valin, leucin, izoleucin, treonin, metionin, fenilalanin, triptofan.
   
Delovanje matične mleči na ljudski organizam
Matična mleč je čudotvorna hrana koja podstiče razvoj, vraća snagu, regeneriše organizam i reguliše metabolizam. Blagotvorno utiče na mnoga oboljenja, a posebno je efikasna u jačanju imuniteta i poboljšanju krvne slike. Matična mleč ubrzava oporavak kod rekonvalescenata, a poboljšava stanje kod Parkinsonove bolesti. Reguliše nivo šećera u krvi kod dijabetičara uz pomoć peptida, koji ima insulinski efekat. Utiče i na podmlađivanje ćelija, jer ih snabdeva materijama koje se manje proizvode u našem organizmu.
Dejstvo matične mleči je više sistemsko, znači na nivou kompletnog ljudskog organizma više nego za određenu biološku funkciju. Preporučuje se u brojnim različitim situacijama. 
Istraživanja su dokazala dejstvo matične mleči u sledećim slučajevima: premor i sva stanja opšte iscrpljenosti, astenija, anoreksija, nesanica, anksioznost, bronhijalna astma, oboljenja jetre, artritis, arteroskleroza, giht, oboljenja bubrega, čir na želucu, nedovoljan rad jajnika, usporavanje procesa starenja, stimulisanje i regeneracija nervnog sistema, ubrzavanje zaceljenja i učvršćivanje slomljenih kostiju, pomaže u rešavanju problema sa kožom, podstiče seksualno podmlađivanje…
 
Primena  matične mleči
 
Podaci u literaturi o načinu primene matične mleči variraju u zavisnosti od toga da li se radi o farmaceutskoj industriji ili niskoprofitabilnim pčelarima. Farmaceutske kuće smatraju da je matična mleč najbolja za upotrebu u obliku praha. Matična mleč se pretvara u prah metodom liofilizacije. 
Oko jednog se slažu svi, a to je da je matična mleč veoma osetljiva i da je potrebno dosta truda da ne bi izgubila svoja lekovita svojstva. Preporuka je da se matična mleč konzumira tako što se sveža stavi ispod jezika (samo drvenim, staklenim ili plastičnim predmetom) i sačeka nekoliko minuta dok se mleč ne otopi. Na taj način matična mleč se direktno resorbuje u krv, što daje najbolji efekat. 
Prilikom uzimanja matične mleči nisu zabeleženi neželjeni efekti. Zato se preporučuje i pri upotrebi drugih terapija koje doktor propiše, jer može samo doprineti poboljšanju same terapije. Jedini slučajevi neželjenih efekata su zabeleženi prilikom uzimanja prevelike doze ovog preparata.
Ukoliko bi se matična mleč ostavila izložena svetlu i vazduhu, na sobnoj temperaturi, za dvadesetak minuta bi potpuno promenila svoj izgled. Da bi se zaštitila od uticaja svetlosti, mora se pakovati u tamne bočice, a odmah nakon vađenja treba da se drži u frižideru.
DVM Ognjen Delić
Pčelar iz Erdevika
 
NAJBOLjE UZIMATI UJUTRO, OTAPANjEM POD JEZIKOM 
 
Pčelari i apiterapeuti se slažu da je matičnu mleč najbolje konzumirati svežu, tako što se stavi ispod jezika u dozi 50–200 miligrama dnevno. Nikako se ne preporučuje da se matična mleč na bilo koji način guta, jer u tom slučaju delovanje probavnog sistema znatno smanjuje lekovito dejstvo ove materije. Nažalost, većina preparata koji se danas mogu naći na tržištu se upravo konzumiraju na ovaj način, bilo da se radi o tabletama ili matičnoj mleči u drugim preparatima koji u sebi sadrže mali procenat matične mleči.
Jednoj osobi je dovoljno 90 grama matične mleči tokom čitave godine, a maksimalno koliko jedna osoba sme potrošiti u toku godine je 180 grama. 
Matična mleč uzima se jednom dnevno, najbolje ujutro. Ne preporučuje se uzimanje matične mleči u večernjim satima, naročito onim osobama koje imaju problema sa nesanicom, jer podiže energiju organizma. Važno je matičnu mleč uzimati u kontinuitetu, za šta je potrebna samodisciplina.