* Čak 35 pčelara ostalo je bez pčela za svega nekoliko dana, a materijalna šteta je procenjena na 230.000 evra
 
Nakon analiza uzoraka uginulih pčela koje su stradale 23. maja ove godine na više lokacija u kikindskom ataru, više nema dileme. Pčele su otrovane zabranjenim insekticidom "fipronilom".
U uzorcima uginulih pčela sa pčelinjaka Zlatka Popetrua, Kristijana Kosarenka i Dragana Jerkovića koncentracija ovog otrova je označena daleko iznad doze koja ubija pčele.
Analize koje su urađene u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu potvrdile su da su u uzorcima pčela bili prisustni i drugi pesticidi.
- Mi pčelari smo sumnjali da su pčele uginule od trovanja i to je sada potvrđeno. U interesu istrage, tužilaštvo do sada nije moglo da ove podatke stavi na uvid javnosti. Za sada znamo šta je uzrok pomora pčela, ali ne i gde su i kako pčele stupile u kontakt s insekticidom. Istraga se nastavlja i verujem da će odgovorni biti privedeni pravdi, kaže Saša Čolak, predsednik Udruženja pčelara u Kikindi.
Na to o kakvom se, kako pčelari kažu, "ozloglašenom" otrovu radi ukazuju podaci da je doza primene pesticida za jedan hektar obradivog zemljišta svega dvadesetak grama, a samo jedan litar može zagaditi velika vodena prostranstva, napominje Čolak.
Prema zvaničnim podacima, u ovom pomoru stradale su pčele u 1.668 košnica, koje su zatvorene, bez mogućnosti oporavka. Čak 35 pčelara ostalo je bez pčela za svega nekoliko dana, a materijalna šteta je procenjena na 230.000 evra. Čolak tvrdi da je broj oštećenih pčelara veći i da neki od njih, iz različitih razloga, nisu prijavili štetu. Nezvanično, prema podacima koje je Udruženje prikupilo, zatvoreno je oko 2.000 košnica, a štetu je pretrpelo čak 40 pčelara na više lokacija koje su udaljene jedne od drugih i nekoliko kilometara, i to od Kikinde prema Iđošu, Novom Miloševu i Zrenjaninu.
Pčelari se zahvaljuju svima koji su pomogli da oštećeni pčelari povrate nadu i krenu dalje. 
- Pomoć je došla sa svih strana. Prijatelji pčelari iz cele Srbije pomogli su donacijom 80 rojeva, ne računajući pomoć kikindskih pčelara. Država nam je pomogla sa 50 tona šećera, Pokrajina novcem od kojeg su pčelari kupili paketne rojeve. Daleko je to od nadoknade štete, ali je za pčelare novi početak. Pomogao nam je i Savez pčelarskih organizacija Srbije, pre svega putem aktivnosti, da se o našem problemu čuje što dalje, do vrha vlasti. Zadovoljni smo i radom inspekcija i nadležnih službi koje su brzo reagovale kako bi se ustanovilo stanje nakon uginuća. Sve je urađeno u skladu sa zakonom i sada je važno da pravda bude zadovoljena, poručuje Čolak.
Masovni pomor pčela u atarima oko Kikinde dogodio se i 2015. godine. Tada je stradalo ukupno 3.509 košnica, a materijalna šteta je procenjena na čak 700.000 evra. Pčelari su i tada prijavili ogromnu štetu na svojim pčelinjacima, ali nisu uspeli da putem neophodnih procedura dokažu sumnje da je u pitanju trovanje pčela. 
Čolak poručuje svim pčelarima koji posumnjaju da su pčele otrovane istog časa, u koordinaciji sa svojim pčelarskim udruženjem, obaveste policiju i nadležne inspekcijske službe. 
Tekst i foto: A. Mihajlović