U Beogradu je održan je prvi okrugli sto, kojim je zvanično otpočela kampanja „Mesec zaštite pčela”, pod sloganom „Čuvanjem pčela čuvamo sebe.” Skup je okupio pčelare, poljoprivrednike, stručnjake iz oblasti zaštite bilja i zaštite životne sredine, predstavnike resornih institucija i medije.

Pčele oprašuju više od 80% biljaka koje koristimo u ishrani, a od njih zavisi naš svaki treći zalogaj. One su najbolji pokazatelj bezbedne životne sredine za čoveka jer mogu da žive samo u zdravom i čistom okruženju. Međutim, njihova populacija je proteklih godina u značajnom padu. Proizvodnja meda u Srbiji opala je sa 12.000 tona u 2015. na 7.000 tona u 2017, a dešava se da fond pčela padne i za petinu godišnje.

Okupljeni na okruglom stolu izneli su najznačajnije faktore koji ugrožavaju život pčela. To su trovanje, do kojeg najčešće dolazi usled prakse zaprašivanja krpelja i komaraca iz vazduha ili neodgovorne upotrebe pesticida u poljoprivredi, od kojih su mnogi nedozvoljeni i nabavljeni na crnom tržištu. Takođe, pčelarstvo je opterećeno i značajnom birokratijom, kao i problemom manjka kapaciteta u inspekcijama.

Naredni okrugli stolovi održaće se u Novom Sadu (14. marta) i Čačku (26. marta). Svi koji su zainteresovani za ovu temu mogu poslati predloge rešenja i ocenjivati već pristigla, putem sajta www.jpd.rs. Kampanju je pokrenuo Savez pčelarskih organizacija Srbije u okviru četvorogodišnjeg projekta Javno – privatnog dijaloga za razvoj koji finansira Američka agencija za medjunarodni razvoj (USAID), a sprovodi NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike.

A.M.