* Očekuje se više od 100 uzoraka meda iz Srbije i inostranstva, a biće dodeljena i gramata za doprinos razvoju pčelarstva

Inovativni klaster "Panonska pčela", u saradnji s Naučnim institutom za veterinarstvo "Novi Sad", Naučnim institutom za prehrambene tehnologije u Novom Sadu i Privrednom Komorom Srbije, a uz podršku Pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Veća za privredu Novog Sada, raspisalo je poziv za drugu međunarodnu senzornu ocenu kvaliteta meda.
Prošle godine je za ocenjivanje pristiglo 67 uzoraka meda iz Srbije, Makedonije, Hrvatske i Bosne i Hecegovine. Ove godine se očekuje najmanje stotinu uzoraka meda iz istih zemalja, ali i iz Mađarske, Albanije, Bugarske.
Svoje uzorke poslaće i pčelari Srbi sa Kosova i Metohije, a sve njihove troškove pokriće Inovativni klaster "Panonska pčela". Upravo ovaj poziv biće prilika da se s ovim pčelarima razmotre sve mogućnosti o saradnji i vrsti pomoći koja im je neophodna kako bi razvili pčelarstvo na Kosovu i Metohiji i time obezbedili što bolji materijalni položaj.
Poziv za dostavljanje uzoraka traje od 1. do 30. septembra 2018. godine a proglašenje rezultata ocenjivanja i dodela priznanja, uz prikladan kulturno-umetnički program, biće upriličeni 16. oktobra na Svetski dan hrane.
Uzorci meda biće pregledani u ovlašćenim laboratorijama da bi se potvrdilo prirodno svojstvo meda i oni uzorci koji ne prođu tu proveru biće isključeni iz daljeg takmičenja. Senzornu ili organoleptičku ocenu - boja, miris, ukus, čistoća, gustoća i tekstura obaviće akreditovani specijalisti za organoleptička svojstva hrane po pravilniku koji je u potpunosti saglasan sa standardima koji važe u zemljama Evropske unije. Komisiju za senzornu ocenu kvaliteta meda predvodiće profesori, dr Miroslav Ćirković, dr Jovanka Reljić i dr Đorđe Okanović.
Na svečanosti proglašenja rezultata i dodele priznanja za najbolje ocenjene uzorke meda po drugi put biće uručena posebna gramata za trajni doprinos razvoju pčelarstva u Srbiji. Prošle godine to jedinstveno priznanje dobio je Akademik Dragan Škorić. Svi predlozi i sugestije za nominaciju ovogodišnjeg priznanja mogu se dati putem imejla Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili telefona 063/680-029.

A. Milić

DOSTAVLJANJE UZORAKA

Za svaki uzorak potrebno je dostaviti tri staklene tegle od 450 grama meda. Med ne sme biti kristalisan i može imati maksimalno 20 odsto vlage. Na propratnom dokumentu moraju biti navedeni podaci: ime i prezime, godina rođenja, tačna adresa, broj poljoprivrednog gazdinstva, lokacija sa koje med potiče i kontakt telefon ili imejl adresa. Sva količina meda koja ostane posle ocenjivanja biće donirana u humanitarne svrhe. Kotizacija po uzorku je 2.500 dinara i treba da se uplati na račun: 105-810316-95, a primalac je Inovativni klaster "Panonska pčela", Trg Marije Trandafil 14, 21000 Novi Sad, svrha uplate je - kotizacija za ocenjivanje meda 2018. Za uplate iz inostranstva, kotizacija po uzorku iznosi 20 evra, IBAN RS 35105081012000537704, SWIFT CODE AIKBRS 22.

VREDNOVANJE UZORAKA I NAGRADE

Svi pčelari čiji med bude ocenjen i dobiju 23-25 bodova dobijaju zlatnu medalju i diplomu. Pčelari čiji uzorci meda dobiju 20-22,99 bodova dobijaju srebrnu medalju i diplomu, a med koji je ocenjen sa 18-19,99 bodova, dobija bronzanu medalju i diplomu.
Uzorci koji dobiju manje od 17,99 bodova ostaju bez plasmana.
Pčelari mogu da pošalju maksimalno pet (5) uzoraka različitog meda na ocenjivanje. Ukoliko u jednoj grupi ima više od pet uzoraka meda, najbolje ocenjeni uzorak nosi titulu šampiona grupe.
Najbolje ocenjeni med iz Srbije dobija diplomu šampiona i pehar. Najbolje ocenjeni med koji pošalje pčelarka, dobija diplomu šampiona i pehar. Najbolje ocenjeni med iz inostranstva dobija diplomu šampiona i pehar.
Šampioni sa najbolje ocenjenim medom imaće priliku da na nekoliko sajmova besplatno predstave proizvode pčela koje su oni sakupili.
Za svaki uzorak koji su dostavili za ocenjivanje, svi pčelari će dobiti izveštaj Naučnog instituta za veterinarstvo "Novi Sad", akreditovanog za kontrolu meda, s analizama koje su obavezne za prodaju meda.