U pretprošlom broju "Poljoprivrednika" objavljen je tekst o tome kako se u Srbiji zanemaruje senzorska analiza meda, kao i to da nemamo sertifikovanih stručnjaka za taj posao. Ovim povodom reagovali su stručnjaci iz Srpskog društva za testiranje i ocenjivanje meda koji po rečima dr Slađana Rašića, predsednika Društva, odgovorno rade ovaj posao i u saradnji s italijanskim institutom CRA-API u Bolonji organizuju internacionalnu školu za somelijee meda. Ovom prilikom donosimo tekst dr Rašića o aktivnostima i zadacima ovog društva.

Med je proizvod pčela, koji je zbog svojih značajnih hranljivih i lekovitih svojstava nezaobilazan u ljudskoj upotrebi od najstarijih vremena. Potražnja za medom, kao neophodnim dodatkom ljudskoj ishrani, sve više raste. Takođe, u porastu je i njegova proizvodnja. Zbog manipulacija u proizvodnji i prometu prirodnog meda, kao i zbog njegove zamene surogatima s dodatim šećerom, bez odgovarajuće deklaracije, postoji potreba da se očuva i permanentno kontroliše kvalitet pčelinjeg meda. S druge strane, ponekad se tendenciozno i veoma lakomisleno govori o lošem kvalitetu meda iz Srbije.
Da bi se izbegla svaka nedoumica i proširile pravovremene informacije o stvarnom kvalitetu meda iz Srbije na dan Svetog Save, 27. januara 2016. godine formirano je udruženje Srpsko društvo za testiranje i ocenjivanje meda. Društvo su osnovali univerzitetski profesori i stručnjaci poljoprivrednih, bioloških i veterinarskih nauka.
Udruženje Srpsko društvo za testiranje i ocenjivanje meda je dobrovoljno, nevladino, neprofitno udruženje, osnovano na neodređeno vreme radi ostvarivanja ciljeva koji doprinose razvoju pčelarstva, stvaranju uslova za prenošenje i primenu stručnih, naučnih i praktičnih znanja i iskustava i promovisanje stalnog obrazovanja u cilju povećanja bezbednosti potrošača i njihove zaštite od zabluda i falsifikata iz asortimana pčelinjih proizvoda. Takođe, radi i na uspostavljanju tešnje saradnje između proizvođača meda i nadležnih i ovlašćenih stručnih i naučnih institucija Republike Srbije iz oblasti pčelarstva, zbog obavljanja proizvodnih, prometnih i savetodavnih usluga iz pčelarstva, a posebno iz oblasti kvaliteta meda i drugih pčelinjih proizvoda.
Ciljevi Udruženja su:
● podsticanje i unapređenje pčelarske proizvodnje;
● povezivanje i umrežavanje poljoprivrednih proizvođača, kako međusobno, tako i s daljim kupcima njihovih proizvoda, i plasman meda i drugih pčelinjih proizvoda u zemlji i inostranstvu;
● saradnja sa srodnim udruženjima iz zemlje i inostranstva;
● obrazovanje poljoprivrednih proizvođača i konstantna edukacija stanovništva o značaju kvaliteta pčelinjih  proizvoda;
● promocija značaja zdrave hrane i zaštite životne sredine;
● korišćenje prirodnih resursa i postupanje s otpadnim materijama, podsticanje i unapređenje ruralnog razvoja.
Srpsko društvo za testiranje i ocenjivanje meda organizuje, samo ili zajedno s drugim organizacijama i stručnjacima iz zemlje i inostranstva, stručne skupove, savetovanja, seminare, kurseve i druge oblike obrazovanja u oblasti pčelarstva, organizuje škole, radionice i ostale vidove obrazovanja poljoprivrednih proizvođača i ruralnih lokalnih zajednica, građanstva i potrošača meda i drugih pčelinjih proizvoda. Takođe, angažuje domaće i inostrane stručnjake za rad na projektima iz oblasti kvaliteta meda i drugih pčelinjih proizvoda, izrađuje nacrte, elaborate, uputstva i projekte iz svih oblasti pčelarstva, posebno iz domena kvaliteta meda i drugih pčelinjih proizvoda.
Jedan od osnovnih zadataka Društva je da prati i uvodi nove savremene metode u ispitivanju organoleptičkih i biohemijskih analiza meda i da radi na afirmisanju zdravstvenog, ekonomskog, ekološkog, organskog aspekta pri organizovanju pčelarske proizvodnje.
Zajedno s kolegama iz Italije koji su sertifikovani somelijei meda (dr Rafaele Dal Olio i dr Đan Luiđi Markacan) a koji rade u prestižnom Institutu CRA-API u Bolonji, 23. i 24. aprila 2016. je u Beogradu organizovana prva internacionalna škola za somelijee meda u Srbiji. Odziv je bio više nego dobar. Na kraju kursa podeljeno je 30 sertifikata svim polaznicima škole za somelijee meda.
U planu je da se u toku 2017. održi još jedna škola (oktobar ili novembar), a svi zainteresovani mogu da se prijave na imejl Društva Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili na telefon 063/10-66-744.

Dr Slađan Rašić
Predsednik Srpskog društva za testiranje i ocenjivanje meda