* Prvu zadrugu su polovinom juna osnovali organski proizvođači iz Subotice, Totovog sela, Temerina, Stare Moravice i Qutova kako bi olakšali proizvodnju i plasman
Površine pod organskim usevima porasle su za godinu dana oko 43 odsto i ove godine dostigle su 19.200 hektara, pa je pravo vreme da se proizvođači u ovoj oblasti počnu udruživati kako bi povećali konkurentnost na tržištu. Ovo je jedan od zaključaka Međunarodnog festivala organskih proizvoda "Biofest" koji je nedavno održan u Subotici. "Biofest" je, inače,  najstarija domaća manifestacija u ovoj oblasti, koja je osnovana s ciljem podrške razvoju organske proizvodnje. U okviru ovogodišnjeg skupa organizovana su brojna stručna predavanja, posete organskim farmama, kao i izložba organskih proizvoda. Centralna tema je svakako bilo osnivanje prve zadruge organskih proizvođača "Panonija  organika".
- Zadrugu su 19. juna ove godine osnovali organski proizvođači iz Subotice, Totovog sela, Temerina, Stare Moravice i Qutova kako bi olakšali poslovanje kroz zajedničku nabavku repromaterijala, mašina, ali i plasman. Zato smo i odlučili da centralna tema skupa bude upravo zadrugarstvo, rekla je Snježana Mitrović iz Udruženja Terras i iz Otvorenog univerzitata u Subotici, koji su  organizatori skupa i dodala da  "Biofest" ove godine slavi jubilej, ali da će sledeće godine biti obeležena dva još značajnija jubileja.
Reč je o tri decenije organske proizvodnje u Srbiji, kao i o dve decenije od kada je donet Zakon o organskoj proizvodnji. 
Ivana Simić iz Nacionalne asocijacije za organsku proizvodnju Serbia Organica istakla je na ovom skupu da ohrabruje činjenica da je resorno ministarstvo prepoznalo sektor organske proizvodnje kao važan i da je spremno da ponudi adekvatnu pomoć u njegovom daljem razvoju. Na nedavno održanom jubileju ove organizacije ministar Nedimović je obećao da će  subvencije za organsku poljoprivredu biti povećane do nivoa koji ova proizvodnja zaslužuje. Najavila je i skoru  izradu posebnog zakonskog dokumenta kojim će konačno biti razdvojeni podsticaji u organskoj i konvencionalnoj proizvodnji.
Grgur Stipić iz subotičkog Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine najavio je  da će poljoprivrednicima s teritorije ovog grada  zemljište biti davano u dugogodišnji zakup ukoliko se bave organskom proizvodnjom. Najavio je i dalju implementaciju, ali i revidiranje lokalnog akcionog plana za razvoj organske poljoprivrede.
Veća pomoć organskoj poljoprivredi najavljena je i iz resornog sekretarijata. Marko Rovčanin, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, Suboticu je nazvao prestonicom organske poljoprivrede u Srbiji i istakao da resorni sekretarijat trenutno daje 10.000.000 dinara za razvoj organske proizvodnje u Pokrajini.
Na ovogodišnjem "Biofestu" tradicionalno su proglašeni najbolji organski proizvođač i proizvod. 
Titulu najboljeg proizvođača ponela je Ana Dolovac iz Novog Sada, koja je na svom gazdinstu razvila inovativne proizvode - rolnice od organskog sušenog voća (jabuka, kajsija i kruška). To je ujedno bila i tema njenog diplomskog rada na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.
Za najbolji proizvod proglašen je "čoko cerealije organik" , instant organski proizvod na bazi integralnih žitarica i organskog kakaa. Proizvodi ga kompanija Flory iz Kruševca.
U okviru "Biofesta" organizovani su seminari na temu berendiranja i marketinga u  organskoj proizvodnji, kao i o značaju agroeko-turizma na razvoj ove poljoprivrede.  Održani su i brojni B2B susreti, kao i posete proizvođačima.
Snježana Mitrović naglasila je da će zaključci s ovogodišnjeg "Biofesta", baš kao što je to bio slučaj i prethodnih godina, biti dostavljeni nadležnima kako bi poslužili za donošenje bolje regulative u ovoj oblasti. Jedan od predstojećih zadataka je, kako je najavila, izrada akcionog plana za razvoj organske poljoprivrede u AP Vojvodini.
Aleksandra Milić
 
 
DUGOROČNI CILJ I VIZIJA PRESUDNI ZA USPEH U RADU
 
Zadrugu "Panonija organika" osnovalo je pet organskih proizvođača, a prema rečima njenog direktora Save Duvnjaka, u međuvremenu su joj se priključila još četiri proizvođača. Na panelu posvećenom zanačaju udruživanja poljoprivrednika za razvoj organske poljoprivrede u regionu koji je održan u okiru "Biofesta" Duvnjak je istakao da su zadrugari iz novoosnovane zadruge izrazili spremnost da deo svoje proizvodnje preorijentišu. Cilj je da zajednički proizvedu  dovoljne količine  nekih profitabilnih proizvoda koje bi zajednički ponudili tržištu.
Svoja iskustva o udruživanju izneli su i Toša Matić, direktor uspešne Zadruge "Paprika" u Martonošu, istakavši važnost prerade i plasmana. Milorad Nenadović iz Baranje predstavio je Zadrugu "Ruke", koja je zahvaljujući programu edukacije uspela da zaposli 60 žena iz teško zapošljivih kategorija.
Sabolč Tružinski, organski proizvođač iz Bačke Topole koji se bavi uzgojem autohtonih rasa goveda i starih sorti žitarica, jedan je od osnivača zadruge. Po njegovom mišljenju, zadruga treba da bude servis svojih članova koje veže zajednički interes.
Jelena Nestorov Bizonj iz Zadružnog saveza Vojvodine upozorila je zadrugare da moraju da imaju jasan plan rada zadruge kako ne bi napravili čestu početničku grešku. Dešava se, naime, da ljudi pristupaju zadruzi misleći da će imati određene pogodnosti, ali nisu spremni da se angažuju  i pomognu u njenom radu.  Postojanje dugoročnog cilja i vizija presudni su za uspeh u radu.