* Cilj je proizvodnja zdravih proizvoda s dodatom vrednošću, podsticanje mladih da se vrate na selo i  stvaranje stabilnog poslovnog okruženja za poljoprivrednike, saopšteno je iz kompanije Nectar
 
Kompanija Nectar otvorila je u Vladičinom Hanu najveću organsku plantažu u Srbiji od ukupno 114 hektara, čime je potvrđeno dugogodišnje opredeljenje kompanije da proizvodi zdrave proizvode s dodatom vrednošću za svoje potrošače i u Srbiji i širom sveta, saopšteno je iz Nectara.
- S ponosom otvaramo najveću plantažu organskih jabuka u Srbiji na 45 hektara, a plan je da u naredne četiri godine zasadimo svih  114 hektara. Očekujemo da već u prvoj godini prinos bude 500 tona organskih jabuka. U opremu i sadnice uloženo je 200.000 evra, a u naredne četiri godine biće investirano ukupno 500.000 evra. Naše organske jabuke koristiće se za proizvodnju organske dečije hrane brenda "Frutek", proizvodnju Life organskih sokova, i prvih na tržištu organskih ceđenih sokova. Cilj je da podstaknemo mlade poljoprivednike da se vrate na selo, da pomognemo farmerima tako što će imati siguran otkup u Hanu i okolini, gde je naša najveća fabrika za preradu voća i povrća. Samo ove godine očekuje se angažovanje preko 100 ljudi iz ovog kraja za berbu organske jabuke. Do sada smo u Vladičin Han uložili preko 15.000.000 evra, jer želimo da, zajedno s državom i lokalnom samoupravom, revitalizujemo ovaj kraj,  istakao je Mihailo Janković, generalni direktor Nectar grupe, na otvaranju najveće organske plantaže u Srbiji.
Otvaranju su prisustvovali predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević, predstavnici lokalne samouprave i profesori s Instituta za voćarstvo iz Čačka, koji su pomogli sertifikaciju.
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je da Nectar ovom investicijom na najbolji način doprinosi razvoju i promociji organske proizvodnje, boljem korišćenju velikih proizvodnih i izvoznih potencijala tog segmenta srpskog agrobiznisa i stvaranju uslova za ekonomski rast i zapošljavanje na jugu Srbije.
Predsednik PKS-a istakao je da je plantaža veoma značajna za ceo kraj, jer su potencijali juga Srbije za razvoj poljoprivrede veliki. Napomenuo je i da se od sedam odsto zaštićenog zemljišta u Srbiji koje može da bude sertifikovano kao organsko trenutno koristi svega 0,4 odsto.
A. M.