* Na izložbi je prikazano više od 800 dekorativnih ukrasa za kićenje jelke, koji datiraju od druge do sedme decenije 20. veka, a pripadali su čuvenoj novosadskoj porodici Adamović
 
Tradicija kićenja božićne jelke davno se odomaćila na našim prostorima. Raduju joj se i stari i mladi. U očima odraslih jelka ima religijsku funkciju i deo je narodnih običaja i dekora, dok je deca doživljavaju kao igru, radost i veselje. Tako i ne postoji razlika u ushićenju, jer kićenjem se  nastoji ulepšati životni prostor pred praznike koji dolaze. 
Ushićenje pomešano sa znatiželjom osećalo se i 23. decembra na  otvaranju izložbe "Stiže Nova godina – kićenje jelke", autora Dušanke Marković, kustosa, muzejskog savetnika u Muzeju grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi. Izložba je nastala zahvaljujući darovanim poklonima  potomaka  čuvene novosadske porodice Adamović, Vesne Vider i njene kćerke Jelene Dragojević. One su zbirku Muzeja grada Novog Sada obogatile  sa  preko 2.000 dobro očuvanih predmeta,  koji su  pripadali ovoj porodici tokom skoro dva veka njihovog postojanja.
 
Tamara Gnip
 
 
Kompletan tekst pročitajte u novom broju lista Poljoprivrednik.