* Iako se praznici uvek vezuju za obimnu trpezu koja podrazumeva pečenje i druga raznovrsna jela, najčešće  od mesa, uz malo truda i mašte, bogat jelovnik može da se sastavi i bez ove namirnice.
 
Posna sarma
Kakva je to svečana trpeza bez sarme? Dobra vest je da ovo tradicionalno jelo može da se napravi i u posnoj varijanti. Ovako pripremljenu sarmu  mnogi ocenjuju  jednako ukusnom, pa čak i ukusnijom od klasične s mesom.
Nadev koji se koristi za pripremanje može da se umotava u kupus, zelje ili vinovo lišće, kao i da se upotrebi za punjenje tikvica, paprika i paradajza.
Za nadev je potrebno: listovi kupusa, oko 100 grama seckanih oraha, jedan krompir, glavica luka, dva čena belog luka, 100 grama skuvanog pirinča i isto toliko sojinih ljuspica, 2-3 šargarepe, koren peršuna i manji koren celera, paradajz pire, malo tucane paprike, biber, so i peršunov list. 
Ulje najpre zagrejati i izdinstati crni i beli luk. Zatim dodati iseckane: šargarepu, celer, peršun i dinstati još malo. Nakon toga dodati začine. Po potrebi sipati i malo vode. Skloniti sa ringle pa dodati iseckan krompir, pirinač i sojine ljuspice, prethodno potopljene u vodi, peršunov list, orahe i paradajz pire.
Sve sastojke dobro izmešati i puniti listove kupusa. Sarme poređati u šerpu i naliti vodom u koju se može dodati pardajz sok. Krčkati najmanje sat vremena. Ko voli, na kraju može da zaprži jelo, ili da sarmu zapeče u rerni.
 
Rolat od jabuka i banana
Ovaj rolat priprema se jednostavno, bukvalno je sve gotovo za 20 minuta. Ukusan je, osvežavajući i dekorativan.
Potrebno je: 300 grama posnog mlevenog keksa, jedan margarin, tri banane, 2 kiselije jabuke, limun, šećer u prahu, cimet.
Keks izručiti u veću posudu i u njega dodati izgnječenu bananu, narendane jabuke, margarin, šećer i cimet. Sve mešati dok se masa ne sjedini. Ukoliko je potrebno još tečnosti, dodati malo limunovog soka.
Količina šećera zavisi od toga koliko je sladak keks i koliko će se limunovog soka dodati u masu.
Deo mase izručiti na tacnu i oblikovati bazu rolata debljine oko dva-tri centimetra. Zatim po sredini postaviti banane. Preko toga izručiti ostatak mase i oblikovti. Na ceo kolač se onda rasporedi šlag. Vrhove banana treba odseći kako bi presek rolata svuda bio isti.
 
Falafel
Falafel je jelo koje dolazi iz Azije i pravi se od leblebija. Leblebije su pune proteina, te ovo jelo koje je dekorativno i ukusno može da bude dostojna zamena za meso. Najčešće se pravi u obliku kuglica koje se prže u vrelom ulju, mada se može praviti i u obliku sličnom pljeskavicama. Ovde ćemo opisati postupak pravljenja falafela od leblebija, mada ove pljeskavice od povrća mogu da se naprave od bilo koje mahunarke. Veoma su ukusne i kada se naprave od pasulja.
Leblebije najpre treba potopiti u vodu i ostaviti preko noći da odstoje. Sutradan odliti tu vodu i skuvati ih u novoj vodi. Može se dodati i šargarepa ili neko drugo povrće da se kuva s njima. Kada se skuvaju, odliti vodu. Ubaciti skuvane leblebije u blender, dodati glavicu seckanog crnog luka koji se, po želji, prethodno može izdinstati. Može se dodati i čen belog luka, a od začina: bosiljak, origano, peršun (bolje je ako ima svežih). Takođe po želji dodati so, biber, začinsku papriku, a prema originalnom receptu treba obavezno ubaciti i malo kumina. 
Kad se sve izblendira, izvaditi iz aparata i dodati hlebne mrvice i brašno (može i ulje i prašak za pecivo). Testo treba da bude čvrsto, inače će se raspadati prilikom pečenja i mora se pržiti na vrelom ulju! (u testo, kada nije posna varijanta, može se dodati i jaje da bi se bolje povezalo).
Prave se kuglice veličine oraha, mada može i u obliku pljeskavice i prže na ulju. Nakon vađenja iz ulja, ocediti na salveti. Druga varijanta je da se oblikovano testo poređa na papir u tepsiju i peče u rerni. Prilog:  pire krompir, pirinač, posna ruska salata...
 
A. Milić