*  Cilj ovih žena je da plastenici zažive i omoguće im ekonomsku samostalnost i da njihovo udruženje ne zavisi isključivo od projekata, već da bude samoodrživo, da svojim radom obezbede sredstva za sve neophodne troškove, pa i da pretekne
Petnaestak inspirisanih žena u Stanišiću, selu nadomak Sombora, okupilo se 2008. godine kako bi ustanovile načine na koje mogu da poboljšaju kvalitet sopstvenih i života njihovih porodica i sugrađana. U početku su radile neformalno, a 2010. su registrovale Udruženje žena "Udahni život", jer su shvatile da je mnogo bolje kada nastupaju organizovano.  
Pohađale su razne obuke, bavile su se humanitarnim i radom sa starijim osobama i decom.  Zajedno sa ženama iz Gakova 2009. su pokrenule gerontoprojekat na selu, što je, nažalost, nailazilo na veliki otpor, jer su smatrali da su na selu dobri međukomšijski odnosi i da to njima nije potrebno. Ipak, taj projekat i dalje živi. 
- U jednom momentu iskrsao je veoma lep projekat Fonda B92 "ONAsnaživanje", pa smo prošle obuke kada je reč o ekonomskom osnaživanju žena preduzetnica i tu su se ideje o preduzetništvu iskristalisale, te smo započele plasteničku proizvodnju povrća na malim površinama u baštama, kaže predsednica Udruženja Qiljana Gusić. 
Udruženje ima svoju parcelu pod plasteničkom proizvodnjom na približno 500 kvadratnih metara u tri plastenika, ali je cilj da i druge žene rade pojedinačno. 
- Naša ideja je da i druge žene u svojim kućama iskoriste svoje bašte tako da sada imamo još dve žene koje su članice Udruženja, ali ima još nekoliko njih koje su počele da razmišljaju o tome da podignu plastenik. Cilj nam je bio da maksimalno iskoristimo resurse koje imamo i da te ideje ostvarimo putem projekata. Počele smo da uzgajamo i paradajz i papriku i da to prodajemo. Sve ono što ne prodamo odmah prerađujemo i na taj način uspevamo da iskoristimo sve, odnosno nemamo otpada, tj. gubitaka. Proizvode prodajemo, verovali ili ne, baš u Stanišiću. Ima ljudi koji su stariji i ne mogu sami da prave te proizvode. Zatim prodajemo u Somboru, Beogradu i Novom Sadu. 
Ove vredne žene uglavnom proizvode kuvani sok od paradajza, ajvar, đuveč, malixano, pekmeze. Prave pekmez od paradajza i pekmez od šljiva i paradajza. 
U Udruženju trenutno ima 18 žena, uvek je aktivno osam, a kada su veći događaji bude angažovano i 50 žena. Učestvovale su na manifestaciji "Ukusi Vojvodine" u Novom Sadu i na sajmu u Bijeljini. Redovno izlažu i na Sajmu ženskog stvaralaštva koji se svake godine organizuje u drugom gradu povodom Dana seoskih žena. Posetiće i Sajam etno-hrane u Beogradu. Uglavnom učestvuju na manifestacijama u Vojvodini.
- Organizovale smo razne događaje u našem selu. Prvi put smo pokrenule sajam u selu 2008. godine.  Organizovale smo programe sa decom i mladima. Imale smo reviju za decu i animirale ih preko letnjeg raspusta. Održavale smo razne ekološke radionice. I dan-danas sakupljamo reciklažni otpad, a sve što se sakupi, prodaje se i novac se prosleđuje đacima osnovne škole. Bavimo se čuvanjem životne sredine. To je jedna divna akcija pod nazivom "Nisu stabla oglasna tabla", u okviru koje deca brinu o stablima u selu i čiste ih od papira i plakata, kaže Qiljana Gusić.
Udruženje žena "Udahni život" je  radilo i projekat o nasilju nad ženama, uopšte o kršenju ljudskih prava. Cilj ovih žena je da plastenici zažive i omoguće im ekonomsku samostalnost i da njihovo udruženje ne zavisi isključivo od projekata, već da bude samoodrživo, da svojim radom obezbede sredstva za sve neophodne troškove, pa i da pretekne.
Članice Udruženja "Udahni život" bile su ljubazne da nam otkriju recepte nekih svojih proizvoda koje prenosimo našim čitateljkama.
Tanja Kovačević