* Koristi se kao blago sredstvo za smirenje kod nervne iscrpljenosti, problema sa spavanjem, za povećanje lučenja žuči, za ublažavanje grčeva probavnog trakta, protiv gasova u crevima i kao diuretičko sredstvo

Lavanda (Lavandula angustifolia) naziva se još i despik, lavandl, levanda, mirisni despik.
Raste kao nizak žbun visine 50-80 centimetara. Stabljike su mnogobrojne, dlakave i četvorougaone. Listovi su linearno šiljasti, sedeći (bez lisnih drški) i naspramno raspoređeni. Cvetovi su sitni i sakupljeni u klasolike cvasti i veoma lepe ljubičaste boje, zbog čega se gaji i kao ukrasna biljka. Cvetovi, kao i čitava biljka, izuzetno su prijatno mirišljavi. Cveta u julu i avgustu.
Obično raste na livadama, na suvim, toplim i krševitim padinama Mediterana. Gaji se kao ukrasno bilje u vrtovima i parkovima.
Za lekovite potrebe beru se listovi i cvetovi pre nego što se otvore. Eterično ulje cvetova najviše sadrži linalilacetat i linalool. Osim toga, sadrži i tanine, flavonoide, fitosterole i kumarine.
Lavanda se koristi kao blago sredstvo za smirivanje kod nervne iscrpljenosti, problema sa spavanjem, za povećanje lučenja žuči, za ublažavanje grčeva probavnog trakta, protiv gasova u crevima i kao diuretičko sredstvo. Upotrebljava se i kod probavnih smetnji i lenjosti creva. Eterično ulje dovodi do poboljšanja prokrvljenja, blage nadraženosti i poboljčava regenerativne procese u dubljim slojevima kože.
Najčešće se koristi za pripremu čajeva, tinktura, eteričnog ulja, kupki ili inhalacija. Za pripremu čaja kafenu kašiku usitnjene biljke preliti sa 200 mililitara ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 15-20 minuta. Čaj procediti i piti dve-tri šolje čaja dnevno. Za tinkturu 20 grama suvih cvetova natopiti u 100 mililitara sedamdesetoprocentnog etanola. Za kupku 50-100 grama suvih cvetova preliti jednom litrom vruće vode, ostaviti da stoji 10 minuta, ocediti i dodati vodi u kadi.