* Pospešuje varenje, mršavljenje, osvežava dah, moćan je diuretik, čisti kožu, uspostavlja pH ravnotežu organizma, jača imunitet

Zahvaljujući materijama koje sadrži, limunov sok podstiče jetru da proizvodi kiselinu koja je neophodna u procesu varenja hrane. Vitamini i minerali u limunovom soku pročišćavaju crevnu floru od toksina. Digestivna svojstva limuna ublažavaju neprijatne simptome lošeg varenja kao što su bolovi u stomaku, podrigivanje, nadutost i slično. Ovaj napitak se preporučuje osobama koje imaju probleme s varenjem, kako bi se njihova lenja creva aktivirala.
Limun je dobar i za mršavljenje. Utiče na detoksikaciju organizma, ima antiupalno dejstvo, a sadrži i dosta vitamina Ce. Bogat je vlaknima, tj. pektinom, koji pozitivno utiče na osobe koje vole dosta da jedu a sklone su gojenju, jer smanjuje želju za hranom.
Osim što osvežava dah, limun se može koristiti i za ublažavanje upale desni i zubobolje. Međutim, treba biti obazriv, jer kiselina koju sadrži može oštetiti zubnu gleđ. Stoga nije preporučljivo prati zube odmah nakon konzumiranja limuna. Bolje je najpre oprati zube, pa onda popiti napitak s toplom vodom i limunom, ili ga popiti tek posle izvesnog vremena nakon što operete zube.
Topla voda s limunom eliminiše štetne materije iz organizma tako što limun utiče na izbacivanje tečnosti, tj. povećava izmokravanje. Na taj način postiže se brže izbacivanje toksina, čime se sprečava razmnožavanje bakterija i omogućuje normalna funkcija urinarnog trakta. Limunska kiselina pospešuje finkciju enzima koji utiču na bolji rad jetre, koja je zadužena za detoksikaciju čitavog organizma.
Limun je idealan za čišćenje kože lica, tačnije za masnu kožu. Antioksidansi u limunu mogu smanjiti bore i otkloniti fleke sa kože, jer eliminišu slobodne radikale koji štete organizmu, a samim tim i koži. Zdravlju i blistavosti kože doprinosi vitamin Ce, koji uništava određene bakterije, glavne uzročnike akni i bubuljica.
Po prirodi, limun je kiseo, ali kada ga unesemo u organizam, on postaje alkalan, tako da ne stvara kiselinu. Osim limunske, sadrži i askorbinsku kiselinu, a one se lako razgrađuju u organizmu i omogućavaju mineralima da alkalizuju krv. Vodu s limunom poželjno je konzumirati svakodnevno kako bi se uspostavila pravilna pH vrednost organizma. Na taj način se eliminiše mokraćna kiselina nataložena u tkivima i u zglobovima, koja dovodi do upala i bolova.
Limun je dobar za imuni sistem upravo zbog visokog sadržaja vitamina Ce. Svi blagotvorni sastojci limuna jačaju imunitet, štite organizam od prehlada i gripa, otklanjaju simptome astme i drugih respiratornih oboljenja, poboljšavaju moždanu funkciju, regulišu krvni pritisak, pospešuju apsorpciju gvožđa u organizmu.
Askorbinska kiselina u limunu utiče na brže zarastanje rana i povreda i važna je za očuvanje zdravlja kostiju, hrskavice i vezivnog tkiva. Vitamin Ce, u kombinaciji sa drugim supstancama koje limun sadrži, deluje antiupalno, poboljšava opšte zdravlje organizma, naročito nakon preležanih bolesti, povreda i operacija.
Budući da je limun bogat mineralima i vitaminima, utiče na stvaranje energije potrebne za normalno funkcionisanje organizma. Upravo zato se preporučuje svakodnevno konzumiranje tople vode sa limunom. Jaka i prijatna aroma limuna utiče na popravljanje raspoloženja, a može otkloniti depresiju i uznemirenost.
Lekoviti napitak s toplom vodom i limunom hidrira limfni sistem, obnavljajući tečnosti koje organizam svakodnevno troši. Kada organizam izgubi veliku količinu tečnosti, dolazi do pada imuniteta, umora, gubitka energije, zatvora, nesanice, razdražljivosti, povišenog ili niskog krvnog pritiska itd. Hidriranjem limfnog sistema jača se imunitet i poboljšava otpornost organizma.