ŽELE BOMBONE

Potrebno je: kilogram i po šljiva, dve šoljice šećera, sok od jednog limuna, osam listića želatina i šećer za posipanje.

Obložiti pleh papirom i ostaviti sa strane. Oprati šljive i iseći ih na pola, pa izvaditi koštice. Staviti listiće želatina u hladnu vodu da omekšaju, skuvati šljive sa šećerom i limunom na jakoj vatri, mešajući dvadesetak minuta, dok se ne zgusne. U blenderu sve ispasirati i kuvati još desetak minuta. Želatin dodati šljivama, pa izliti smesu u pleh i ostaviti u frižideru nekoliko sati. Kad se stegne, iseći na kockice, posuti šećerom i poslužiti.

EGZOTIČNA SALATA

Potrebno je: četiri šljive, 200 grama mesnate slanine, 200 grama feta sira, vezica zelene salate, pet kašika hladno ceđenog maslinovog ulja, šaka oraha, dve kašike voćne rakije, kašika soka od limuna, kašika meda, kašika svežeg iseckanog lista nane, morska so i biber po ukusu.

U tiganju ispržiti šnite slanine dok ne postanu hrskave i odložiti ih sa strane. Šljive oprati i iseći na kriške, malo ih posoliti, pobiberiti i preliti s nekoliko kapi maslinovog ulja, pa ih zapeći u gril-tiganju sa svih strana dva-tri minuta. U manjoj posudi pomešati voćnu rakiju, sok od limuna i med, dobro promešati. Zelenu salatu oprati, usitniti i staviti u posudu za salatu, dodati šljive iz tiganja i slaninu, so i biber po ukusu. Dobro promešati, dodati feta sir, pečene orahe i na kraju začiniti svežom nanom. Servirati uz meso.

SVINJETINA SA TESTENINOM U SOSU OD VINA

Potrebno je: 95 grama suvih šljiva, 250 mililitara vina, dve kašike maslinovog ulja, glavica crnog luka, dve kriške slanine, kašika kadulje, 30 grama seckanih oraha, 160 grama hlebnih mrvica, jedno jaje, dva kilograma svinjetine, kašičica soli, kašika i po brašna, 375 mililitara goveđe bistre supe, 400 grama široke testenine.

Pomešati šljive i vino u posudi, pa poklopiti i ostaviti da se natapaju nekoliko sati ili preko noći. Ocediti ih i sačuvati 125 mililitara tečnosti. Ugrejati polovinu ulja na tiganju i propržiti luk i slaninu. Mešati oko pet minuta, pa dodati šljive, kadulju, orahe i hlebne mrvice. Prebaciti u posudu i začiniti solju i po želji biberom. Na kraju dodati jaje. Zagrejati pećnicu na 240 stepeni. Napuniti svinjetinu, pa obmotati koncem. Premazati ostatkom ulja i još posoliti. Peći 30 minuta, pa smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći još sat i 40 minuta. Izvaditi iz pećnice i prekriti aluminijumskom folijom, pa ostaviti da odstoji desetak minuta.
U međuvremenu, ocediti tečnost iz pleha u kome se peklo jelo i sačuvati jednu kašiku tečnosti. Staviti na umerenu vatru i dodati brašno. Kuvati jedan minut, pa polako dolivati goveđu supu i sačuvano vino u kojem su se natapale šljive. Mešati nekoliko minuta dok se ne zgusne. Skuvati testeninu i poslužiti uz meso i sos.

UKUSNA TORTA

Potrebno je: 150 grama maslaca, 200 grama šećera, osam šljiva, tri jajeta, 100 grama brašna i 40 grama palente.

Pećnicu zagrejati na 180 stepeni. Staviti 50 grama maslaca u vatrostalnu posudu i otopiti ga. Dodati 100 grama šećera i kašiku vode, pa kuvati pet minuta. Kad proključa, kuvati još pet minuta. Dodati šljive i protresiti kako bi se izmešale sa smesom, pa skloniti s vatre. U velikoj posudi izgnječiti ostatak maslaca i šećera, pa dodati žumanca jedno po jedno. Polako dodati brašno i palentu. Umutiti belanca i dodati u smesu sa brašnom, pa preliti preko šljiva i izravnati. Peći 40 minuta. Kad je torta gotova, okrenuti je naopako na tanjir, iseći i poslužiti.

PITA

Potrebno je: pakovanje kora za pitu, 700 grama očišćenih šljiva, cimet, vanilin šećer, šećer po potrebi, ulje, tri kašike kisele vode, malo griza.

Uključiti pećnicu da se greje na 180 stepeni. Šljive oprati, očistiti od koštica i naseckati na kockice. Ne previše sitno da se fil ne bi pretvorio u džem.
Pakovanje kora podeliti tako da svaka gomilica ima po tri kore. Prvu koru posuti šećerom, poprskati prstima kiselom vodom i uljem. Staviti tako drugu koru i uraditi isto, a na trećoj staviti po široj ivici kocke šljiva. Odozgo posuti ravnom kašikom šećera, kašičicom cimeta i grizom (pola kafene kašičice) tek toliko da voće ne otpusti previše soka dok se peče. Zatim posuti vanilin šećerom i saviti krajeve ka unutra, urolati pitu i staviti u uljem podmazan pleh. Tako završiti i ostale. Preliti uljem svaki rolat i staviti u prethodno zagrejanu pećnicu. Pita je gotova kad dobije zlatnožutu boju. Izvaditi pitu iz pećnice i nad sudoperom nagnuti pleh i ocediti sav višak ulja, jer ako ostane tako da se hladi, pita će biti previše masna. Servirati sa sladoledom ili umućenom pavlakom, prelivenu čokoladom, posutu šećerom u prahu.

ROLNICE

Potrebno je: 24 suve šljive bez koštica, 24 pečena badema i 24 kriške slanine.

Ugrejati pećnicu na 220 stepeni. Peći bademe na suvom tiganju dok ne puste aromu i ne dobiju boju, zatim ih malo ohladiti, pa ugurati po jedan u svaku šljivu. Zamotati punjene šljive u slaninu, pa pričvrstiti čačkalicama. Peći ih desetak minuta i tokom pečenja jednom okrenuti.

POSNE KOCKE

Potrebno je: čaša šećera, čaša ulja, dve čaše brašna, čaša soka iz kompota od šljiva, kašika kakaa, 1/2 kesice praška za pecivo, čaša šljiva bez koštica iz kompota.
Za premazivanje: pet kašika džema od šljiva, 100 grama čokolade, četiri kašike ulja.

U posudu staviti šećer, ulje, brašno, sok iz kompota, kakao, prašak za pecivo. Umutiti mikserom da se masa sjedini, dodati šljive iz kompota i varjačom izmešati. Masu staviti u kalup veličine 20h30 centimetara, prethodno pouljen i posut brašnom. Peći na 180 stepeni 25-30 minuta. Kolač ohladiti i dok je još mlak premazati džemom i preliti istopljenom čokoladom sa četiri kašike ulja. Kad se dobro ohladi, seći na kocke.

SOČNA PILETINA

Potrebno je: četiri veća komada piletine (najbolje da budu pileće grudi), dve šljive, po pola kašičice belog bibera, đumbira i cimeta, kašika maslinovog ulja, tri kašike meda i tri kašike soja-sosa.
Za preliv: dve šljive, tri kašike žutog šećera, decilitar crvenog vina, kašika vode, sok od sveže isceđene pomorandže, štapić cimeta, so i biber po ukusu.

U manjoj posudi za kuvanje prvo napraviti preliv. Pomešati oprane, oguljene i sitno iseckane dve šljive sa šećerom, crvenim vinom, štapićem cimeta i vodom, pa kuvati na umerenoj temperaturi oko 12 minuta, sve vreme mešajući. Izvaditi štapić cimeta, smanjiti temperaturu na minimum, posoliti i pobiberiti po ukusu, pa kuvati uz mešanje još nekoliko minuta da preliv postane kompaktan, a zatim ga skloniti s ringle. Pomešati beli biber, cimet u prahu i đumbir, pa dobro uvaljati pileće grudi. Staviti ih u tiganj sa nelepljivom podlogom, dodati kašiku maslinovog ulja i peći tri do pet minuta sa obe strane. U međuvremenu pomešati soja-sos i med, piletinu izvaditi iz tiganja i obilno time premazati, zatim staviti u vatrostalnu činiju ili pleh prethodno obložen papirom i peći 30 minuta na 200 stepeni. U pripremljen preliv dodati iseckane i oljuštene preostale dve šljive. Promešati i preliti preko piletine, pa peći još 10 minuta.

SVINJSKI BUT

Potrebno je: kilogram svinjskog buta bez koske, 150 grama suvih šljiva bez koštice, 200 grama mesnate slanine, tri glavice belog luka, pet kašika senfa, tri kašike meda, kesica začina za svinjsko pečenje, četiri veća krompira, četiri mrkve srednje veličine.

Oljuštiti beli luk, ali ga ne seći, ostaviti čenove cele. Slaninu iseći na tanke trakice. Svinjski but marinirati četiri-pet sati u mešavini začina za pečenje. Mariniran but izbušiti na petnaestak mesta. U svaku rupu stavljati čen belog luka, suvu šljivu i isečenu slaninu dok sve ne ispunite.
Pomešati med i senf u manjoj činiji, pa tom smesom premazati čitav but. Zagrejati pećnicu na 220 stepeni i peći but pola sata do 40 minuta, a onda smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći još dva sata. U plehu sa mesom možete peći i krompire isečene na kriške i mrkvu. Isečeno vruće pečenje poslužiti s povrćem.

BISKVIT KOLAČ

Za testo: 60 grama šećera, 180 grama margarina, dva jajeta, 500 grama oštrog brašna, 10 grama praška za pecivo, prstohvat soli, 300 mililitara mleka.
Za fil: 460 grama šljiva (očišćene, prepolovljene), 180 grama oštrog brašna, 60 grama šećera, 7 grama cimeta, 180 grama nerastopljenog margarina.

Zagrejati pećnicu na 180 stepeni. Podmazati pleh i obložiti ga papirom za pečenje. Umutiti šećer i margarin tako da se masa sjedini i postane mekana. Dodati jedno po jedno jaje i dobro umutiti celu smesu. Zatim u nju dodati brašno, prašak za pecivo i so i mutiti postepeno dodajući mleko. Sipati testo u podmazan pleh. Rasporediti šljive po vrhu testa. U jednoj posudi pomešati brašno, šećer i cimet. Ubaciti u ovu mešavinu kockice margarina i mešati dok se masa ne zgusne. Posuti fil preko voća i testa. Peći u zagrejanoj pećnici 30-35 minuta. Kolač služiti sa šlagom.

ČIZKEJK

Za osnovu: dva pakovanja keksa, 125 grama maslaca.
Za nadev: 400 grama kisele pavlake, dva pakovanja krem sira, pet supenih kašika šećera, jedan želatin, slatko od šljiva ili drugo po izboru.

Keks samleti i pomešati s rastopljenim maslacom. Smesu prebaciti u kalup za tortu i ostaviti u frižideru da se stegne. Krem sir, pavlaku i šećer mutiti mikserom. Dodati želatin rastopljen na pari i sve se dobro umutiti. Smesu sipati preko podloge od keksa i staviti ponovo u frižider na 15 minuta. Odozgo premazati slatkim od šljiva i složiti keks.