* Nedeljno se sakupi i preradi količina koja je ranije bila obrađena na skoro dnevnom nivou, a ovakav tempo rada će se nastaviti i tokom godine
 
Slike flaša od pesticida na njivi mogu se, nažalost, videti često u praksi, uprkos brojnim edukacijama stručnjaka o pravilnom odlaganju ambalažnog otpada. S druge strane, brojne akcije ovog tipa su urodile  plodom, pa tako sada mnogi poljoprivrednici, kao i kompanije kojima je agrar osnovna delatnost, redovno sakupljaju ambalažu, što po sopstvenoj želji ili pod obavezom, u zavisnosti od toga u kom sistemu proizvodnje se nalaze. Ovakve aktivnosti su, svakako, za pohvalu, ali je tokom prošle godine nastao problem, pa mnogi još uvek na gazdinstvima imaju uskladištenu ambalažu sakupljenu lane koju nemaju kome da predaju. 
Ranijih godina, u saradnji sa SECPA i ENVIPAK, lokalnim zajednicama i poljoprivredno-savetodavnim službama organizovano je sakupljanje ambalažnog otpada, što je bio deo projekta koji je trajao od 2013. do 2019.  godine. Prošle godine je nastao i zastoj u sakupljanju, i to iz više razloga. Dobra vest je da je prikupljanje ambalažnog otpada tokom maja i početkom juna ponovo pokrenuto. 
Prikupljanje ambalažnog pesticidnog otpada ponovo je pokrenulo i preduzeće ENVIPACK,  mada ne na isti način i istog obima kao što je to bilo ranije, a razlog su smanjeni kapaciteti.
– Privremeni smeštaj za ambalažni otpad je smanjen sa 6.500 m2 na 1.200 m2, a mogućnosti za njegovo tretiranje su smanjene četiri puta. Razlog za ovakvu situaciju je što je u Šapcu izgorelo postrojenje za tretman ambalažnog otpada, a u međuvremenu su i 3-4 ovlašćena operatera izgubila dozvolu za sakupljanje. Tretman ambalažnog otpada više ne radi pogon fabrike La Farge, što je takođe smanjilo kapacitete, objašnjava direktor preduzeća ENVIPACK Aleksandar Šošević i dodaje da je ova firma samo u proteklih mesec dana sakupila pesticidnog ambalažnog otpada u količini  68 tona, a od početka godine oko 130 tona. 
Godišnja količina koju ovo preduzeće sakupi je oko 800 tona, mada je na terenu raspoloživo realno 1.000 tona. Sakupljanje je počelo, kako kaže Šošević, ali se odvija na drugačiji način nego ranije i znatno sporije. Tako se sada nedeljno sakupi i preradi količina koja je ranije bila obrađena na skoro dnevnom nivou, a ovakav tempo rada će se nastaviti i tokom godine. Do kraja avgusta se očekuje prikupljanje oko 250 tona. Ima nagoveštaja, kako saznajemo, da naredne godine preduzeće ”Magacioner Eko lager”, koje posluje pod okriljem Elixir Group, obezbedi dodatne kapacitete u Prahovu za skladištenje i tretman ambalažnog otpada. 
Svoje aktivnosti u prikupljanju ambalažnog pesticidnog otpada od početka juna počelo je i Srpsko udruženje zaštite bilja – SECPA. Kako kaže direktor ove asocijacije Katarina Krinulović, prikupljanje otpada sada sami organizuju. S tim u vezi potrebno je da poljoprivredna preduzeća i gazdinstva, zemljoradničke zadruge i drugi subjekti koji koriste sredstva za zaštitu bilja članica SECPA, a to su Adama, Bayer, Belchin i Syngenta, pošalju zahtev za preuzimanje otpada. Za pesticidnu ambalažu će se pobrinuti ovlašćeni operateri koji su angažovani u okviru  SECPA EKO model sistema. Po prijemu zahteva za preuzimanje, ovlašćeni operater će, u zavisnosti od lokacije na kojoj se nalazi ambalaža, isplanirati sakupljanje i o tome obavestiti podnosioca zahteva. Zahtev za preuzimanje ambalažnog otpada može se preuzeti na veb-stranici SECPA, a popunjen se šalje na imejl-adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.   ili  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. .
Svi oni koji u zaštiti bilja koriste sredstva Galenika-Fitofarmacija, Chemical Agrosava, DuPont, ali i sredstava koja distribuiraju Agrimatco, Agromarket, Agrovojvodina Komercservis, TimacAgro, Zorka, mogu se za sakupljanje ambalaže obratiti preduzeću ENVIPACK posredstvom imejl-adrese: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. , a podrobnije informacije mogu se pronaći i na sajtu www.envipack.rs.   
Iz SECPA i ENVIPACK mole sve korisnike za strpljenje i razumevanje, s obzirom na usporene uslove rada u odnosu na one ranijih godina. 
 
Tekst i foto: M. Antanasaković