*  U cilju sprečavanja kontaminacije mikroorganizmima potrebno je preduzeti zaštitne mere u svim etapama obrade lekovitog bilja, počev od žetve, sušenja, prerade, pakovanja, sve do skladištenja i čuvanja pod odgovarajućim uslovima
 
Osušeni biljni delovi (droga) pakuju se u određenu vrstu ambalaže i tako upakovani čuvaju do dalje prerade ili do isporuke potrošaču. Vrsta ambalaže zavisi od vrste droge, njene količine, načina transporta i naročito od zahteva kupca. Najčešće, droge se pakuju u jutane, natron (papirne) i PVC vreće, zatim u kartonske kutije, drvene sanduke i burad. Droge osetljive na svetlost (cvet kamilice, cvet crnog sleza) pakuju se u kartonske ili drvene kutije obložene tamnim papirom, higroskopne (list peršuna) pakuju se u PVC vreće koje se potom stavljaju u natron vreće, nežni delovi (antere) cveta šafrana (Crocus stigmata) pakuju se u manje limene kutije i slično. 
Prilikom punjenja ambalaže, nijednu vrstu droge ne treba sabijati da se ne dogodi da se droga usitni, a samim tim i izgubi kvalitet. Pakovanja moraju biti primerena rukovanju, što znači da radnik prosečnih fizičkih sposobnosti može, bez velikih napora, ovladati jednim pakovanjem.
 
Dr Radosav D. Jevđović
IPLB “Dr Josif Pančić”,
Beograd
 
Kompletan tekst pročitajte u novom broju lista Poljoprivrednik.