* Plodovi maline i kupine mogu se zagaditi putem zemljišta, stajnjaka, vode, opreme za berbu, berača, kao i sredstava za transport
* Veliku pažnju treba posvetiti i higijeni opreme za berbu, a pre svega samih gajbica, koje moraju biti čiste
 
Bezbednost hrane je veoma važna sa stanovišta potrošača i na tome se godinama radi u celom svetu. U voćarstvu, uvođenjem standarda u proizvodnju, ograničenom upotrebom pesticida i higijenom utiče se na kvalitet i zdravstvenu bezbednost proizvoda. Kod jagodastih voćnih vrsta, a pre svega maline i kupine, berba je kritična tačka u pogledu higijene. Berba maline i kupine predstavlja težak i složen posao, koji mora da se obavi u relativno kratkom periodu. Jagodaste voćne vrste imaju veoma osetljive plodove, koji slabo podnose transport i čestu manipulaciju, tako da je uticaj čoveka u berbi ujedno i najvažniji.
U procesu proizvodnje lako može doći do kontaminacije plodova maline virusima i bakterijama, što može izazvati probleme pri izvozu, pa takve pošiljke robe budu vraćene. Može da utiče i na zdravlje potrošača. Virusi su posebno problematični, jer se ne mogu uništiti pranjem, zamrzavanjem niti na bilo koji drugi način. Zato je važno da sve aktivnosti vezane za proizvodnju i otkup budu sprovedene u dobrim higijenskim uslovima.
Dipl. inž. Zlatica Krsmanović
 PSSS “Poljosavet”  Loznica
 
Kompletan tekst pročitajte u novom broju lista Poljoprivrednik.