* Setva je mašinska i obavlja se kada se zemljište zagreje oko 10 ºC do 12 ºC, na dubini od 8 cm do 10 cm, a u našim uslovima to je početkom maja
 
Dinja (Cucumis melo L.)  je toploljubiva biljna vrsta. Seme klija već na 15 ºC, dok je optimalna temperatura od 25 ºC do 30 ºC. Pri ovoj temperaturi seme klija za tri do četiri dana. Međutim, pri naglom padu temperature ono  propada. Pri temperaturi nižoj od 15 ºC prestaje rast, a na +1 ºC  biljka vene za nekoliko sati, dok se na temperaturi nižoj od 20 ºC ne zameću plodovi.
Za svoj rast i razvoj zahteva intenzivno osvetljenje, ne podnosi zasenčena mesta i potrebno joj je najmanje 12 sati osvetljenja. Svako zasenčenje produžava vegetaciju, a kvalitet ploda opada. Najveći zahtevi su u fazi cvetanja. 
 
Veliki potrošač vode
 
Korenov sistem je dobro razvijen i efikasno koristi zemljišnu vlagu. Međutim, obrazujući veliku biljnu masu, postaje veliki potrošač vode.  Potrebe za vodom su različite, zavisno od faze razvoja. Na primer, u fazi klijanja je oko 80% PVK; dok je u fazi formiranja vreža i zametanja plodova 70% do 80% PVK, da bi se u fazi sazrevanja plodova smanjilo na 60% do 70% PVK. Višak vode u fazi formiranja i sazrevanja plodova uz niže temperature nepovoljno deluje na nakupljanje šećera, formiraju se plodovi lošeg kvaliteta, koji lako pucaju i nemaju tržišnu vrednost. Takođe, ovakvi uslovi pogoduju razvoju bolesti, pa vrlo često čitavi usevi propadaju.
 
Tekst i foto:
Dipl. inž master  Slobodan Vlajić 
Dipl. inž. Adam Takač
Dipl. inž. Vukašin Popović
Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
 
Kompletan tekst pročitajte u novom broju lista Poljoprivrednik.