* Sav rod s naših plantaža se otkupljuje i izvozi na evropsko tržište jer raste tražnja za svežim i prerađenim plodovima borovnice
 
Prošlo je sedamnaest godina od kako je kod nas podignut prvi planski zasad borovnice. Od skromnih nekoliko hektara, površine su porasle i borovnica se danas gaji na oko 3.500 hektara. Ne samo da su se povećale površine, već je na tržištu porasla i potražnja za našom borovnicom. 
– Za kratko vreme pretekli smo zemlje u kojima ova voćna vrsta ima daleko dužu tradiciju gajenja. Prestigli smo ih u primenjenoj tehnologiji, po prinosu i kvalitetu, po kojem retko ko u svetu može da nam parira, istakao je dr Aleksandar Leposavić, stručnjak Instituta za voćarstvo u Čačku. 
Podsetio je da je prednost naše borovnice  što za berbu dospeva u junu kada je nema u dovoljnim količinama na svetskim tržnicama.  Takođe, neosporan je i kvalitet koji je uticao da naši  plodovi  imaju bolju cenu u odnosu na konkurentske zemlje. Uglavnom, sav naš rod  se otkupljuje i izvozi na evropsko tržište, a tražnja za svežim i prerađenim plodovima raste, kako kod nas tako i u svetu. 
Otkupna cena već godinama podstiče mnoge da se upuste u ovu proizvodnju, pa se podižu i  novi zasadi.
Tamara Gnip
 
Kompletan tekst pročitajte u novom broju lista Poljoprivrednik.