* Sa 20 iskopanih bunara i strujom na njivama dobio 75 tona krompira po hektaru. – Zašto je važno krtole vaditi i sakupljati ručno, a ne kombajnom
 
Pavel Valent iz Lalića kod Odžaka već godinama spada među najuspešnije povrtare u Srbiji. Ovaj vredni poljoprivrednik iz srca Bačke, uprkos svim lanjskim vremenskim (ne)prilikama, uspeo je da ostvari prinos od čak 75 tona krompira po hektaru. Stručnjaci se slažu u oceni da je po tome prevazišao čak i Holanđane, vodeće evropske proizvođače krompira, od kojih kupuje seme. O kvalitetu krompira koji proizvodi na svojim njivama najbolje govori 120 priznanja koje je dobio na raznim sajmovima i povrtarskim manifestacijama, kako kod nas tako i u inostranstvu.
– Valent je van svake sumnje jedinstven primer proizvođača koji na najbolji način uzgaja krompir uz primenu naučnih saznanja i savete stručnjaka, a istovremeno razmenjuje iskustva sa drugim povrtarima. Ono što ga izdvaja od drugih proizvođača je izuzetna vrednoća i posvećenost poslu, maksimalna primena agrotehnike u proizvodnji i korektnost u komunikaciji sa kupcima s kojima je uspostavio odličnu saradnju, rekao je o ovom provrtaru prof. dr Žarko Ilin, naš poznati stručnjak za povrtarstvo.
 
Tekst i foto: K. Rajević
 
Kompletan tekst pročitajte u novom broju lista Poljoprivrednik.