* Voćare plaši poskupljenje inputa koje je počelo prošle godine, a nastavlja se i ove, što će se odraziti na cenu finalnog proizvoda
 
Proteklu 2021. naši voćari će pamtiti po dobrim otkupnim cenama voća, prvenstveno maline, a i drugih jagodastih vrsta. Dr Nenad Magazin, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, objašnjava da su, zahvaljujući nedostatku voća na tržištu, a usled potražnje i porasta cena na svetskom tržištu, porasle otkupne cene i na domaćem tržištu.
Cene nisu bile zadovoljavajuće kod svih voćnih vrsta. Bilo je problema  s cenom trešnje, iako je ovo bila jedna solidna otkupna godina. Niska je bila i cena jabuka, usled poremećaja na tržištu, nastalih zbog velike ponude na evropskom tržištu. To je uticalo i na cenu naše jabuke, a ujedno je smanjena potražnja u Rusiji i otežan pristup ovom tržištu.
Prof. dr Magazin upozorava da voćare plaši poskupljenje inputa koje je počelo prošle, a nastavlja se i ove godine. S obzirom na to da poskupljuju zaštitna sredstva, đubrivo i gorivo, to će se odraziti i na cenu finalnog proizvoda. Pitanje je koliko su kupci spremni za to povećanje cena, koje je neminovno.
 
Tamara Gnip
 
 
Kompletan tekst pročitajte u novom broju lista Poljoprivrednik.