* Četiri decenije iskustva u praksi i poznavanje svih regiona u kojima se gaje ZP hibridi govori puno o posvećenosti poslu
 
Kada se bliži kraj jedne bogate karijere, teško je izdvojiti neki segment, ali najvažnije je da preovlađuje zadovoljstvo nakon svih prošlih godina. Upravo tako se oseća dr Života Jovanović, stručnjak Instituta za kukuruz "Zemun Polje". U uspeh Instituta i plasiranje hibrida na tržište utkala se i životna priča dr Jovanovića. Nakon četiri plodne decenije rada u struci posebno zadovoljstvo mu pričinjava rad na terenu sa poljoprivrednicima.
Njegov životni put davno je određen. Odrastajući u seoskoj sredini u selu Ratari, nadomak Obrenovca, u porodici u kojoj je bavljenje poljoprivredom tradicija, dr Jovanović je još kao dečak zavoleo poljoprivredu i ostao joj veran ceo svoj život. Potpuno siguran u svoj izbor, s lakoćom je završio osnovne, a kasnije i doktorske studije na zemunskom Poljoprivrednom fakultetu. Tokom studija istakao se svojom darovitošću i znatiželjom, pa je nekoliko godina bio i asistent na predmetu melioracije.
Poseban afinitet je negovao ka primeni naučnih dostignuća u praksi. Želja da se time bavi mu se ispunila. Od 1984. počeo je da gradi uspešnu karijeru u Institutu za kukuruz "Zemun Polje", prvo u odseku za agrotehniku, a potom u odeljenju za primenu naučnih dostignuća, odnosno današnjem sektoru marketinga, gde je postao i rukovodilac. Zadatak ovog odeljenja je da praksi preporučuje najbolje zemunpoljske kreacije hibrida kukuruza, sorti soje i strnih žita, spram uslova koji vladaju na tom području.
Bez dosta znanja o agrotehnici i poznavanja svakog hibrida, to ne može uspešno da se radi. Sa znanjem koje je sticao u Institutu, dr Jovanović je i svedok napretka ove kuće, kao i uvođenja novih selekcija hibrida u proizvodnu praksu i uspeha koji su postigli u brazdi.
 
Tamara Gnip
 
 
Kompletan tekst pročitajte u novom broju lista Poljoprivrednik.