* Sa površine od jednog lanca proizveli su sedam tona belog i žutog batata, a naredne godine planiraju da prošire proizvodnju i u asortiman dodaju ljubičasti
 
Proizvodnja slatkog krompira – batata – poslednjih nekoliko godina se širi i u Banatu. Prijatelji Laslo Fa i Nebojša Babić pokrenuli su zajedničku priču koja nije vezana samo za proizvodnju batata, već je mnogo više od toga. Naši vedri domaćini kažu da je ovo priča o pozitivnoj energiji, zadovoljstvu, druženju, boravku u prirodi, odmoru od svakodnevnih poslova.
Sve je počelo gotovo slučajno i nije vezano za poljoprivredu, kaže Laslo Fa, koji je 25 godina radio u Beču, jer ova dva prijatelja nisu poljoprivrednici i ostvareni su u drugim profesijama. Kada se vratio u Srbiju 2019. godine i osnovao konsultantsku agenciju, tražio je osobu koja će napraviti odgovarajući veb-sajt za njegovo preduzeće. Odranije je poznavao Nebojšu koji ima marketinšku agenciju, a deo leta provodi u rodnom Zrenjaninu. Najpre su pričali o poslu, a potom i o batatu. Nakon odluke da pokušaju proizvodnju na površini od jednog lanca, plan su počeli da realizuju u martu ove godine na parceli Laslove supruge Ibojke, čiju ideju su sledili. Zemljište je dato na agrohemijsku analizu, a potom su uradili pripremu, kupili sadnice i vrlo brzo organizovali poslove oko sadnje. U pomoć su pritekli prijatelji, kumovi, rodbina, komšije, kolege i tako udruženi za oko nedelju dana završili su sadnju, zadovoljno priča Fa.
Kompletan tekst pročitajte u novom broju lista Poljoprivrednik.