* Za proizvodnju vrhunske rakije potrebno je uzimati samo zrele, neoštećene i dobro čuvane plodove
 
Rakija se može proizvoditi od svih voćnih vrsta koje sadrže šećer iz kojeg u toku alkoholne fermentacije nastaje alkohol. Najpogodnije voćne vrste za proizvodnju rakije su jabučaste – jabuka i kruška, ali i koštičave –  šljiva, trešnja, višnja, kajsija i breskva. U nekim zemljama rakija se proizvodi i od bobičastog voća – maline, ribizle, kupine. Lozovača i komovica se proizvode od prevrelog kljuka grožđa ili grožđane komine koje zaostaju u proizvodnji vina.
Voće za proizvodnju rakije se bere u punoj fiziološkoj zrelosti, jer u tom stadijumu voće sadrži maksimalnu količinu šećera i najizraženiju sortnu aromu, veoma važnu za svaku voćnu rakiju. Za proizvodnju voćnih rakija uglavnom se koristi voće koje nije prikladno za duže čuvanje i skladištenje, prezrelo, oštećeno i manje kvalitetno, od koga se može dobiti još uvek dobra rakija. Trulo i plesnivo voće znatno umanjuje kvalitet rakije, jer dolazi do prelaska stranih mirisa u nju tokom destilacije.
Za proizvodnju vrhunske rakije potrebno je uzimati samo fiziološki zrelo, neoštećeno i dobro čuvano voće. Prezrelo, oštećeno i plesnivo voće sadrži manje šećera i ima lošu aromu, pošto brzo gubi aromatične komponente. Izuzetak od ovog pravila svakako su šljiva i kruška "viljamovka", čiji prezreli plodovi sadrže više aromatičnih materija i daju kvalitetniju rakiju.
Najznačajniji parametri kvaliteta voća su sadržaj šećera, proteina, vitamina, kiselina (limunska, jabučna, vinska, sirćetna), organskih jedinjenja i minerala. Ovi sastojci daju rakijama karakterističan ukus, miris i boju. 
Proces alkoholne fermentacije se veoma teško odvija ako u voću nema dovoljno azota i fosfora, jer su oni neophodni kvascima za rast i razmnožavanje. Taninske materije, aromatična ulja, viši i niži alkoholi su takođe značajne komponente voća u proizvodnji voćnih rakija.
Svakako najznačajnija komponenta voća u proizvodnji voćnih rakija je šećer. Sadržaj šećera zavisi od voćne vrste, agrotehničkih uslova i stepena zrelosti voća. Sirovine sa većim udelom suve materije su kvalitetnije i isplativije jer daju više korisnih hemijskih sastojaka i bolji randman alkohola.
 
Dipl. inž. Suzana Jerkić
PSSS "Vranje"