* Preporučuje se tuširanje biljaka hladnom vodom, rastvorima alkohola i sapuna, posipanje brašnom, a u krajnjem slučaju i primena insekticida

Biljne vaši su u manjoj ili većoj meri stanovnici svake bašte. Vremenske prilike ove godine uticale su na to da se ovi insekti u pojedinim regionima pojave ranije i u znatno većem broju nego što je to bio slučaj, na primer, prošle godine. Reč je o sitnim insektima koji se hrane sišući sokove iz gajenih biljaka. Kada se na biljku nasele u većem broju, mogu značajno da je oslabe i učine podložnom prema drugim patogenima. Čak i tamo gde ih nema mnogo, treba imati u vidu da se one brzo razmnožavaju. Zato je važno da se brzo reaguje čim se uoči njihovo prisustvo na biljkama. Vaši imaju mnogo generacija tokom godine, ali se sporo sele sa biljke na biljku, pa ih je relativno lako kontrolisati.
Ponekad ih je teško primetiti jer su sitne i teško vidljive golim okom, pogotovo ako im je boja slična boji biljaka na kojima se nalaze. Kruškolikog su oblika, a mogu biti zelene, bele, braon, smeđe, ponekad i ružičaste. Napadaju listove, drške, pupoljke, cvetove, plodove.


Čak i ako se ne mogu odmah uočiti, postoje jasni pokazatelji da su neku biljku napale vaši. Na primer, postojanje listova neuobičajenog oblika, njihovo kovrdžanje, kržljavost pojedinih delova biljke i pojava žutila. Siguran znak da su biljku napale vaši je i pojava lepljivog sloja na drškama. Vaši mogu da budu prenosioci virusa, a lepljiva materija koju stvaraju može da privuče insekte i gljivice.
Postoji više načina borbe protiv vaši, pa ćemo navesti one koji se najčešće koriste. Različita su mišljenja o efikasnosti borbe protiv vaši, pa ljubitelji cveća često pribegavaju ekstremnoj meri bacanja biljke na kojoj su primetili vaši. Savet je da se biljka koju su naselili insekti, ako je to moguće, izoluje od  drugih okolnih biljaka, a da se zatim isprobaju neke od mera borbe protiv ovih štetočina.
Jedan od načina borbe je prskanje biljke hladnom vodom. Ovaj hladan tuš često je dovoljan da spere insekte, koji kasnije uglavnom ne znaju da se vrate na biljku sa koje su sprani. Ukoliko je napadnut samo list ili dva, najbolje je da se oni mehanički uklone sa biljke.
Pri jačem napadu vaši može da pomogne posipanje biljke brašnom. Kao sredstvo u borbi protiv vaši može da se upotrebi voda u koju je dodato malo sredstva za pranje sudova. Biljku bi trebalo prskati ovim rastvorom dva-tri puta nedeljno tokom dve sedmice.
Izmenjena varijanta ovog rastvora predviđa da se u vodu, osim sredstva za pranje sudova, doda i malo mlevene ljute paprike.
Prskanje rastvorom alkohola je još jedna od mera borbe. Da bi se napravio ovaj rastvor, treba pomešati jednake delove vode i 70 procentnog alkohola i time prskati biljke. Ukoliko se upotrebljava alkohol  koncentracije 95 odsto, u tom slučaju se mešaju dva dela vode sa jednim delom alkohola. Neki preporučuju da se malo alkohola doda i u već pomenuti rastvor sa sredstvom za pranje sudova, kako bi se povećala njegova efikasnost. Uglavnom, treba eksperimentisati i pronaći formulu koja je najdelotvornija  u konkretnom slučaju.


Preporuka je da se, kada se koriste preparati na bazi alkohola i deterdženta, najpre mala količina nanese na deo biljke i par dana posmatra reakcija, da se utvrdi ima li nekih promena na tkivu biljke. Biljke mogu biti osetljive, posebno na pojedine aditive koji se nalaze u deterdžentu. Tek ako nema promena na biljci, treba je tretirati, ali je najbolje da to bude u delu dana kada nije direktno izložena suncu.
U borbi protiv biljnih vaši pomaže i upotreba nimovog ulja ili kupki koje sadrže određene insekticide. Naravno, prilikom njihove upotrebe treba se strogo pridržavati uputstva proizvođača.
Insekticidi treba da budu poslednji čemu se pribegava u borbi protiv vaši. Najpre ipak treba probati primenu prirodnih sredstava koja su opisana.
Poželjno je i da se u bašti primenjuju neke preventivne mere koje će sprečiti da dođe do naseljavanja vaši na gajenim biljkama. Unošenje bubamara u vrt, koje su njihovi prirodni neprijatelji, svakako može da pomogne. Odbija ih prisustvo belog luka i macine trave. Beli luk posađen blizu ruža sačuvaće ovo raskošno cveće od napada vaši.

A. Milić