* Najbolji stepen zrelosti plodova maline za svežu upotrebu je onda kada plod u potpunosti dobije crvenu boju, odnosno pre nego što poprimi tamnocrvenu boju
 
Maline u našim agroekološkim uslovima sazrevaju od sredine juna do kraja jula. U zavisnosti od načina upotrebe plodova, dužine transporta i stepena zrelosti, određuje se vreme berbe. Najsigurniji pokazatelj da je plod maline sazreo za berbu jeste da se lako odvaja od cvetne lože i da se pritom ne gnječi. Sorte s mekim plodovima beru se nešto ranije, a one sa čvrstim gotovo potpuno zrele.
Ova voćna vrsta  odlikuje se time da joj plodovi ne sazrevaju istovremeno, pa se berba obavlja u više navrata. Najbolji stepen zrelosti plodova maline za svežu upotrebu je onda kada plod u potpunosti dobije crvenu boju, odnosno pre nego što poprimi tamnocrvenu boju. 
Berbu treba obavljati često, barem svaki drugi dan ili češće. Najviši prinosi ostvaruju se ako se bere ujutru, pošto se rosa osuši i pre nego što nastupe visoke temperature. Plodovi koji se oberu pre perioda punog zrenja biće dugotrajniji od onih koji su potpuno zreli ili prezreli u vreme berbe. 
Ubiranje plodova je vrlo važan posao, koji čini 70–80 odsto svih troškova proizvodnje.   Zahteva  veliko učešće radne snage, koja je i dosta skupa. Zbog toga je neophodno da se obezbedi  dovoljno berača, ambalaža i pribor.  Osim toga, potrebno je i poštovati osnovne higijenske uslove kako ambalaže tako i berača.
Od pravilne organizacije, načina i vremena berbe zavisi ne samo kvalitet plodova maline već i mogućnost njihovog plasmana. Poznato je da su plodovi maline veoma osetljivi na manipulaciju, ali su i podložni brzom kvarenju, pa se moraju brati  na vreme i pažljivo. Vreme berbe zavisi od više faktora: osobina sorte, nadmorske visine i geografske širine, ekspozicije terena, klimatskih uslova, osobina zemljišta, primenjene agrotehnike i zaštite. 
Ambalaža za pakovanje maline mora biti čista, suva, nezaražena  gljivama, kako se ne bi ubrzalo truljenje plodova. Odmah nakon obavljene berbe  plodovi maline se transportuju do određenih hladnjača, sabirnih centara. Sveže plodove najbolje je transportovati na 0º C, a zamrznute na -18 do -20º C. U običnim skladištima plodovi se zadržavaju što je moguće kraće.
Ukoliko se plodovi beru u plitke gajbice, holandeze, ređaju se samo dva reda plodova, maksimalno dva kilograma. Plodovi maline koji su namenjeni za prodaju u svežem stanju podležu kontroli kvaliteta. Pri stavljanju u promet maline se po kvalitetu razvrstavaju u tri klase – ekstra, prva i druga.
Maline ekstra klase obuhvataju plodove visokokvalitetnih sorti. Plodovi moraju biti celi, čisti, sveži na izgled, zdravi bez ikakvih nedostataka, ujednačeni po zrelosti, dovoljno čvrsti da mogu izdržati rukovanje i transport. Takođe, moraju biti bez stranih primesa i čašica.
Prvu klasu čine plodovi sorte dobrog kvaliteta, ujednačene po veličini, boji i zrelosti. Tolerišu se izvesna odstupanja u pogledu razvijenosti i krupnoće, ali plodovi ne smeju biti prezreli.
Druga klasa su plodovi malina koji ne odgovaraju uslovima propisanim za prethodnu klasu, ali moraju odgovarati minimalnim uslovima kvaliteta, što podrazumeva da plodovi nisu svenuli. Toleriše se manja neujednačenost plodova po krupnoći i zrelosti.
Maline ekstra i prve klase beru se brižljivo ručno i pakuju neposredno u otvorene plitke letvarice, ili pogodnu malu ambalažu od 0,250 do 0,5 kg. 
 
Tekst i foto:
Dipl. inž. Snežana Dragićević Filipović
PSSS ”Čačak”