* Oprašivanje vrše insekti, te se u semenskoj proizvodnji mora voditi računa o prostornoj izolaciji, pogotovo ako se proizvode jednobojni varijeteti, jer lako dolazi do međusobnog oprašivanja sa varijetetima druge boje cveta
Različak (Centaurea cyanus L.) je jednogodišnja cvetna vrsta, koja dostiže visinu od 50 do 70 cm. Cvet je jestiv, pa se koristi i kao ukras u kulinarstvu. U prirodi se sreće kao korovska biljka, najčešće u pšenici i raži sa plavim predivnim cvetovima. Pripada familiji glavočika (Asteraceae). Ima širok areal rasprostranjenja, od britanskih ostrva do južne Evrope, zapadne Afrike, Amerike i južnog Sibira. Gaji se kao selekcionisana vrsta sa duplim cvetovima, različite boje: od bele, plave, ljubičaste, roze i crvene, kao i mešavine boja.
 
Zemljište i plodored
 
Za uspešnu proizvodnju semena različka neophodna su plodna, humusna zemljišta, srednjeteška, pH neutralne do blagokisele reakcije. Voli sunčana mesta i ne podnosi suvišnu vlagu zemljišta.
U plodoredu dolazi na drugo mesto i ne đubri se stajnjakom. Na istoj površini se može gajiti posle četiri do pet godina. Neophodno mu je obezbediti prostornu izolaciju od drugog useva. Ne treba ga sejati posle biljaka iz iste familije (suncokret, salata).
Osnovna obrada se vrši u jesen na dubinu od 25 cm do 30 cm. Tom prilikom se unosi mineralno đubrivo formulacije NPK 8 : 16 : 24, u količini od 250 do 300 kilograma po hektaru. Veoma je važna i predsetvena priprema,  da bi se obezbedila sitna mrvičasta struktura zemljišta u setvenom sloju.
Pod osnovnu obradu se unosi mineralno đubrivo formulacije NPK 8 : 16 : 24, u količini od 250 do 300 kilograma po hektaru. U proleće, nakon proređivanja useva na konačan sklop, obavlja se prihrana azotnim đubrivima, od 150 do 200 kilograma po hektaru ( AN ili KAN, a ne UREA).
Seje se u martu, na stalno mesto sa međurednim razmakom od 50 cm sa po tri reda. Nakon toga se ostavlja prostor od jednog metra za ručno ubiranje semena. U redu se seje na dubinu tri do četiri centimetra. Dubina setve je jedan centimetar. Proređuje se kada usev nikne na konačan sklop od 10 do 15 cm.
Nega useva i žetva
 
Oprašivanje vrše insekti, te se u semenskoj proizvodnji mora voditi računa o prostornoj izolaciji, pogotovo ako se proizvode jednobojni varijeteti, jer lako dolazi do međusobnog oprašivanja sa varijetetima druge boje cveta. U tom slučaju prostorna izolacija treba da iznosi 2.000 metara (aktivan let pčela je 2.000 do 3.000 metara). U toku vegetacije obavlja se međuredna kultivacija i okopavanje kako bi usev bio bez korova. U uslovima suvog proleća usev bi trebalo navodnjavati. U semenskoj proizvodnji moraju se uklanjati virozne i atipične biljke, i sprovoditi zaštita useva od biljnih vaši i prouzrokovača pepelnice.
Različak cveta od maja do jula. Seme sazreva u avgustu. Na vrhu glatkog blistavog semena (koje liči na seme raži) nalazi se mali čuperak belih vlakana. Masa 1.000 semena je oko četiri grama. U semenarstvu seme različka treba da ima minimalnu čistoću 95%, primese 0,2% i minimalnu klijavost 70%. Cvetovi sa sazrelim semenom se ubiraju po sunčanom i suvom danu i ostavljaju na promajno mesto. Nakon par dana, trljanjem o rešeto (sito), seme ispada iz cvetova, a potom se radi i primarna dorada.
 
Zaštita useva
Prouzrokovač pepelnice Bremia lactucae, koji parazitira na listovima različka, pojavljuje se pri vlažnom i prohladnom vremenu, već pri temperaturama od 7 °C do 12 °C. Simptomi su u vidu sivobeličastih nakupina micelije po licu lista, kojima ponekad prethodi hloroza. Parazitirani listovi postaju smeđi i izumiru, čime se smanjuje fotosintetska površina biljke. Važna mera borbe pre same setve je izbor parcele koja omogućava dobru provetrenost useva i sprečava zadržavanje magle. Kontrola korova u okolini i u samom usevu predstavlja osnovni vid borbe protiv ovog oboljenja. Hemijska kontrola se zasniva na upotrebi fungicida. Nažalost, kod nas za suzbijanje prouzrokovača pepelnice na različku nema registrovanih fungicida, te se koriste preparati na bazi aktivnih supstanci i njihovih kombinacija: penkonazol, propikonazol, tebukonazol + triadimenol + spiroksamin.
Kontrola i suzbijanje biljnih vaši predstavlja veoma značajnu meru, prevashodno jer su vektori virusa, ali i sisanjem biljnih sokova dovode do slabljenja biljaka. Zato je usev potrebno redovno obilaziti i pratiti prisustvo vaši, naročito na poleđini listova, jer je najlakša kontrola kada je broj jedinki mali. Postoje različiti načini kontrole vaši, od gajenja "lovnih biljaka" po rubovima parcele, pa do hemijskih mera suzbijanja. Preporuka je da se prilikom suzbijanja vaši upotrebljavaju aktivne suspstance različitog mehanizma delovanja.
Tekst i foto:
Dipl. inž. Adam Takač
Dipl. inž. Vukašin Popović
Dipl. inž. master Slobodan Vlajić
Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad