* Prednosti postavljanja malč folija ogledaju se u tome što se  zemljište brže zagreva, zadržava se odgovarajuća temperatura i vlaga...
 
Korišćenje folije u proizvodnji povrća i jagodičastog voća (prvenstveno jagoda) u današnje vreme predstavlja osnovu za dobar uzgoj i prinos povrća i voća.
Folije se koriste i u plasteničkoj proizvodnji i na otvorenom. Najviše se primenjuju kod proizvodnje salate, paradajza, krastavca, luka, krompira, lubenice, dinje, jagoda i drugog.
Prekrivanje folijom koristilo se i u ranijem periodu, a poslednjih godina zauzima zavidno mesto na svim poljima. U novije vreme kvalitet folije za prekrivanje zemljišta se sve više usavršava, pa se slobodno može reći da postoji veliki broj različitih folija. Napravljene su od različitih polimera, što im daje veliku prednost jer imaju veliku mehaničku otpornost, rastegljive su i fotoselektivne. Na tržištu se malč folije mogu naći u raznim bojama: providne, crne, belo-crne, sive, metaliksive, zelene, crvenosmeđe, svetloplave, tamnoplave. Kod nas se najčešće koriste crne, belo-crne i providne. U prozvodnji, postavljanje folije nezaobilazno prati i postavljanje sistema za navodnjavanje kap po kap. Folije se postavljaju mašinski.
Svaka od ovih folija ima i svoje osobene karakteristike.
Crna folija - propušta manje svetlosti, što je posebno bitno u letnjem periodu kada je temperatura izuzetno visoka i bitno je zadržati vlažnost zemljišta. Samim tim  omogućena je i ušteda vode u toku zalivanja sistemom kap po kap. Crne folije od polietilena su odlične rastegljivosti, debljina im može biti čak i do 0,55 mikrona. Sa ovakvim karakteristikama izuzetno su pogodne za uzgoj lubenica i jagoda.
Belo-crne folije - koriste se najčešće u proizvodnji  paradajza, paprika i drugog povrća kod koga je potrebna jača refleksija. Prednost ovih  folija je što uspešno odbijaju vaši i mušice.
Smeđe folije - dobri su adsorberi toplotne energije, skoro kao i providne folije.
Srebrnosmeđe folije - imaju dobru provodljivost, delimično odbijaju svetlost i štite biljke od insekata, što im daje prednost u plasteničkoj proizvodnji.
Crvenosmeđe folije - takođe štite useve od insekata, dobri su provodnici toplote, zadržavaju vlagu, doprinose ranom sazrevanju i najčešće se koriste u proizvodnji paradajza.
Prednosti postavljanja malč folija ogledaju se u tome što se  zemljište brže zagreva i zadržava odgovarajuću temperaturu. Folija je sposobna da zadrži vlagu ako se  zemljište  nakon obrade, a pre rasađivanja njom prekrije. Takođe, primenom malč folije smanjuje se ispiranje zemljišta, a samim tim i gubitak hraniva. Ima uticaja i na  kontrolisanje korovske vegetacije, tj. korov koji nikne ne razvija se dalje. Dobra strana je i što se folije postavljaju čvrsto na zemljište, pa jake kiše i padavine ne uništavaju biljke, a nakon sušenja terena na zemljištu ispod folije ne stvara se pokorica koja, u suprotnom, usporava rast biljke. Isto tako,  folije štite biljke od insekata i štetočina. Primetno je da je na foliji zbog povoljnih uslova razvoj biljaka  ubrzan, pa samim tim se i sazrevanje i berba povrća obavlja ranije.
Uzgajanje povrća i voća na malč folijama podrazumeva i povećanje prinosa. Kod povrća, poput  paradajza, krastavca, paprike, salate, povećanje prinosa kreće se od 15 do 30 odsto, a kod lubenice  i dinje prinos se povećava i do 35 odsto.
U Negotinskoj  Krajini postavljanje malč folija prvenstveno se koristi za proizvodnju lubenica (ovaj kraj je i poznat po uzgoju lubenica), zatim u nešto manjoj meri, ali podjednako uspešno, koristi se u povrtarstvu, kako u plasteničkoj proizvodnji tako i na otvorenom prostoru. U novije vreme ovde se polako uvodi  i proizvodnja jagoda na malč foliji.
 
Dipl. inž. Zorica Petkanić
PSSS "Negotin"