* Tretiranje treba obaviti po lepom vremenu kada su voćke suve i kada je temperatura viša od 8 °C
 
U zaštiti voćaka značajno mesto zauzima  plavo prskanje, koje se izvodi u periodu od opadanja lišća do početka kretanja pupoljaka (fenofaza pucanje pupoljaka), u cilju smanjenja infekcionog potencijala patogena za sledeću vegetacionu sezonu.
Plavim prskanjem se suzbijaju uzročnici mnogih bolesti voćaka i vinove loze. To su prouzrokovači kovrxavosti lista breskve, rogača šljive, monilioza koštičavih voćki, pegavosti lista i krastavosti plodova kruške, kestenjaste pegavosti maline, šupljikavosti lišća i kovrxavosti plodova kajsije i drugih voćaka, bakterioza kod koštičavih i jabučastih voćaka, ekskorioze vinove loze, kao i uzročnici mnogih drugih bolesti biljaka. Ovom merom zaštite kontrolišu se brojni patogeni, uzročnici raznih bolesti, pre svega patogeni rana, ali i drugi. Plavim prskanjem se suzbijaju patogeni koji prezimljavaju u krošnji voćaka skriveni u pukotinama kore, pupoljcima, rak-ranama i slično. Zato se "plavo prskanje" izvodi u periodu mirovanja vegetacije do početka kretanja pupoljaka.
Zaštita voćaka u periodu mirovanja vegetacije obavlja se preparatima na bazi bakra.  Plavo prskanje je neophodno temeljno uraditi. Svaki deo krošnje treba potpuno nakvasiti, tako da primenjeni rastvor bude prisutan na celoj površini stabla. Tretiranje treba uraditi po lepom vremenu kada su voćke suve i kada je temperatura viša od 8 °C . 
Posebno treba istaći značaj prolećnog plavog tretiranja u starijim i zapuštenim voćnjacima. Pre prskanja, stabla treba pripremiti, uklanjanjem nepotrebnih grana, struganjem lišajeva i mahovine, da bi sredstvo bolje prijanjalo na tretiranu površinu, kao i eliminacijom mumificiranih plodova, deformisanih i bolesnih delova voćke. Najbolje ih je izneti iz voćnjaka i spaliti.
Primenom fungicida na bazi bakra suzbijaju se patogeni ekonomski najznačajnijih  bolesti, koji prezimljuju na grančicama, u kori ili ispod ljuspica pupoljaka zaraženih stabala. Uljna komponenta predstavlja insekticid, namenjen za suzbijanje prezimljujućih jaja insekata.
Preparati koji se koriste za tretiranje su: Everest 0,5%,  Funguran - OH 0,5%, Nordox 2 kg/ha, Cuprozin 35 WP 0,35%, Bakaroksihlorid - 75 WP 0,75%, Blue bordo 0,5%.
 
Dipl. inž. Slavica Dželatović
PSSS "Agroznanje" Zaječar