* Od ove godine u ponudi "Delta agrara" je i sorta Lazzuli oplemenjivačke kuće KWS
 
Kompanija "Delta agrar" organizovala je Dan polja ozimih strnina na imanju "Napredak" u Staroj Pazovi. Brojnim domaćim partnerima predstavila je novitete, ali i već poznate sorte pšenice i ječma za koje je ova kompanija ekskluzivni zastupnik.
"Delta agrar" je proizvođač, dorađivač i prodavac pšenice i ječma u svetu poznatih oplemenjivačkih kuća KWS i Saatzuht Donau.  
Najzastupljenije sorte KWS pšenice su Solehio i Modern, koje su već prisutne na našem tržištu, a od ove godine u ponudi "Delta agrara" je i sorta Lazzuli. Solehio je, kako je rečeno na Danu polja, izuzetno adaptabilna sorta savremene genetike, visokog prinosa od 8 t/ha do 10 t/ha, tolerantna prema bolestima, posebno prema žutoj rđi, dok je Modern  sorta dobrog kvaliteta brašna s prinosima 8-10 t/ha, izuzetno tolerantna prema fuzarijumu i virusu mozaika pšenice. 
  Iz programa oplemenjivačke kuće Saatzuht Donau najzastupljenije su sorte pšenice Balaton i Amicus i sorta ječma Carmina. Balaton je srednje rana ozima pšenica bez osja. U proizvodnom programu "Delta semena" je od 2007. godine. Ubraja se među tri najprinosnije sorte pšenice registrovane u Republici Srbiji. Odlikuje se visokim i stabilnim prinosima i  odlična je sirovina za mlinarsku i pekarsku industriju. Amicus je srednje rana ozima pšenice koja se ubraja u grupu poboljšivača. U proizvodnom programu "Delta semena" je od 2014. godine. Odlikuje se visokom hektolitarskom masom i izrazitom staklavošću zrna kao i visokim  udelom proteina odličnog kvaliteta. Carmina je šestoredi ozimi stočni ječam namenjen ishrani životinja. Može se koristiti kao zamena za kukuruz, jer je odličnog amino-kiselinskog sastava.  Odlikuje se i dobrom tolerantnošću prema niskim temperaturama. 
Tradicionalno organizovan Dan polja ozimih kultura okupio je mnogobrojne poslovne partnere, prijatelje i zainteresovane pojedince, pruživši im mogućnost da na polju površine 3,3 ha razgledaju oglede s ukupno šest sorti pšenince  i jednom sortom ječma.
KWS i Saatzuht Donau sorte pšenice i ječma su  danas izuzetno priznate i prihvaćene na domaćem tržištu, pa da će "Delta agrar" nastojati da i u narednom periodu intenzivno radi na dopuni postojećeg sortimenta i registraciji novih sorti.
 
Tekst i foto: Bosiljka Mihailović
"Delta agrar"