* Na 86. međunarodnom poljoprivrednom sajmu, Institut za ratrstvo i povrtarstvo potvrdio vodeću poziciju u sektoru semenarstva kod nas i poneo titulu "Apsolutni lider kvaliteta"
 
Koliki je značaj Instituta za ratarstvo i povratrstvo u Novom Sadu, institucije koja je prošle godine obeležila osam decenija postojanja, nosioca statusa  instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, za primarnu poljoprivrednu proizvodnju i nauku u oblasti poljoprivrede i biotehnologije, svedoče i priznanja osvojena na 86. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Institut je s pravom poneo laskavu titulu "Apsolutnog lidera kvaliteta". Osim ovog velikog priznanja,  dobitnik je i  dva velika šampionska pehara, za izuzetan kvalitet semenskog materijala  i u oblasti primarne proizvodnje.
Tokom trajanja sajamske manifestacije štand Instituta bio je  izuzetno posećen. Bila je to prilika da poslenici Instituta prezentuju  svoje znanje, inovativnost i rezultate ostvarene  u istraživačkom radu pretočene u institutske sorte i hibride i da ih ponude poljoprivrednim proizvođačima.
Dr Svetlana Balešević Tubić, direktorka ove semenarske kuće, podsetila je da se svake godine na osnovu rezultata rada stručnjaka  prizna i  veliki broj sorti i hibrida, ratarskih i povrtarskih biljnih vrsta. Osnovna delatnost ove institucije je  stvaranje novih selekcija, uz uvažavanje svih faktora koji utiču na proizvodnju. Ovi faktori utiču na opredeljenje proizvođača da li će gajiti neku biljnu vrstu ili ne. 
Takođe, dr Balešević je istakla da su stručnjaci Instituta    upravo tu da pomognu da se stvore sorte i hibridi tolerantni prema negativnim efektima sve izraženijih klimatskih promena, koje uzrokuju i pojavu određenih bolesti koje možda  do sada nisu bile toliko značajne. U tome i jeste snaga  NS semena iza koga stoji čitav tim stručnjaka koji edukuje proizvođače kako od institutskih sorti i hibrida da dobiju vrhunski genetski potencijal  da bi ostvarili profit u proizvodnji kojom se bave.
Sajam je bio i ostao mesto susreta sa starim poslovnim partnerima i uspostvaljanja novih kontakata. I ove godine veliki broj stranih delegacija posetio je institutski štand. Bili su predstavnici iz Hrvatske, BiH, Crne Gore, Slovenije, Italije ali i daleke Argentine i mnogih drugih zemalja. 
- Delegacija Slovenije, koju  je predvodila ministarka poljoprivrede,  posebno je pohvalila vidljivost  i renome Novosadskog  instituta na međunarodnom nivou, jer velika je čast što će Institut naredne godine biti domaćin dve velike svetske međunarodne konferencije  posvećene suncokretu i soji.  Poljoprivredni instituti u Sloveniji nisu toliko razvijeni kao Novosadski. Poseta na Sajmu bila je prilika da se razgovara i o daljoj saradnji. Predložen je  zajednički nastup za sledeći ciklus HORIZON projekata, čija sredstva će većim delom biti namenjena za projekte iz oblasti poljoprivrede, a finansiraće se oni projekti koji imaju rezultate primenljive u praksi.  Poseta slovenačke delegacije predstavlja početak jedne lepe saradnje, što je i cilj, a  i svrha ove manifestacije, rekla je dr Svetlana Balešević Tubić.
Sajam je bila prilika se se svi poljoprivredni proizvođači pozovu na tradicionalni Dan polja ozimih biljnih vrsta i strnih žita,  koji će se održati  30. maja na Rimskim šančevima, gde će se učesnici na primeru demo ogleda sami  uveriti u snagu NS sorti i hibrida.
T. G.