* Grupa mladih ljudi konstruisala je Neoplantiks, uređaj koji će imati višestruku primenu u poljoprivredi
* Uređaj meri vlažnost i temperaturu zemljišta na dubini od 12 centimetara, kao i na visini od dva metra, zatim vazdušni pritisak, količinu padavina, jačinu, smer i pravac vetra, kao i osunčanost

Obrazovanje je važno steći, ali je mnogo značajnije naći način da se naučeno primeni u praksi. To je uspeo da uradi Srđan Jandrić iz Futoga, student četvrte godine Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, smer Agroturizam i ruralni razvoj. Ovaj mladi čovek odrastao je i živi na selu uz zemlju i dobro su mu poznati problemi koje poljoprivrednici imaju. Zato je odlučio da znanje stečeno na fakultetu upotrebi kako bi im na najbolji način pomogao. U tu svrhu on je, zajedno s malim timom mladih, viskoobrazovanih ljudi, konstruisao uređaj nazvan Neoplantiks, koji će imati višestruku primenu u unapređenju poljoprivredne proizvodnje. Uređaj je još u fazi ispitivanja i unapređivanja, ali očekuje se da će već narednog proleća biti dostupan poljoprivrednicima. To je, kako objašnjava Jandrić, nezavisna meteorološka stanica koja se napaja energijom Sunca i može da meri sve bitne klimatske parametre na otvorenom polju i dostavlja ih korisniku u realnom vremenu.

Jednostavan za primenu

- Uređaj meri vlažnost i temperaturu zemljišta na dubini od 12 centimetara, kao i na visini od dva metra. Takođe, meri vazdušni pritisak, količinu padavina, jačinu, smer i pravac vetra, kao i osunčanost. Poljoprivrednik, bez obzira na to gde se u tom trenutku nalazi, može putem svog mobilnog telefona, odnosno slanjem SMS poruke aparatu u koji je ugrađen GSM modul, da dobije povratnu poruku o trenutnom stanju na njegovoj njivi. Podaci mogu biti stari najviše 12 minuta, jer se u tom intervalu obavljaju merenja, objašnjava Jandrić i napominje da na osnovu dobijenih podataka poljoprivrednik donosi odluku o primeni pojedinih mera na polju.
Uređaj može da se programira tako da sam šalje obaveštenja kada parametri izađu iz opsega optimalnih vrednosti, odnosno kada je potrebno reagovati primenom neke agrotehničke mere. Na taj način poljoprivrednik dobija sugestiju kada je optimalno vreme za obavljanje poljoprivrednih radova, koliko vode treba da se doda navodnjavanjem i slično.
Ideja za izradu ovog uređaja stara je svega nekoliko meseci i iako njegova primena još nije zaživela u praksi, Jandrić ga je kao jedan od autora predstavio na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.
- Projekat radim s kolegom Stefanom Nikolićem, koji je student Fakulteta tehničkih nauka, angažovan je na institutu u Lozani u laboratoriji za razvoj mikroprocesora i vrhunski je stručnjak za hardver. Mikroprocesor niske potrošnje električne energije koji je pokretač Neoplantiksa razvijan je upravo u laboratoriji u Lozani. Privatno se družimo već 10 godina, a kako se i on i ja bavimo poljoprivredom, dobro znamo koji su problemi najaktuelniji i odlučili smo da udružimo snage i znanje i napravimo proizvod koji će olakšati poslovanje u agraru, kaže Jandrić i napominje da su u njihovom timu odnedavno još dva člana koja rade na unapređenju bezbednosti podataka i hardvera.

Autonoman u radu

Kada počne proizvodnja ovog proizvoda za tržište, autor kaže da će njegova realna vrednost biti oko 1.400 evra što je nešto više od sličnih koji već postoje, ali, kako naglašava, ti uređaji nisu potpuno autonomni u svom radu i ne omogućavaju realnu komunikaciju kao što će to biti slučaj kod Neoplantiksa.
- Nameravamo da svima koji nam ukažu poverenje omogućimo da proizvod dobiju po promotivnoj ceni i uz produžen period garancije, priča Jandrić, napominjući da već sada ima nekoliko većih poljoprivrednika koji su zainteresovani za nabavku ovog uređaja.
Kada je u pitanju potencijalna isplativost kupovine i postavljanja jednog ovakvog uređaja na parcelu, njegov autor kaže da, imajući u vidu nestabilne klimatske uslove, jedna ovakva naprava može relativno brzo da se isplati, odnosno već za pola sezone.
- Pitanje je samo koje koristi potencijalni korisnik vidi u ovom uređaju, a one su brojne. Osnovno je da neće kasniti s izvođenjem određenih radova i na taj način će preduprediti nastajanje štete na usevima. Takođe, autonomna meteorološka stanica korisnicima će omogućiti veće korišćenje takozvanih vremenskih derivata za osiguravanje svog poslovanja koji se sada malo koriste. S razvojem tržišta osiguranja, do kojeg će sigurno doći, poljoprivrednici koji imaju ovaj uređaj moći će da koriste svoju meteorološku stanicu kao baznu čime će obezbediti bolje uslove osiguranja, priča Jandrić.

Zaštićen i od krađe

Naš sagovornik objašnjava i da će uređaj praviti baze podataka i detaljne meteorološke karte. Na osnovu toga poljoprivrednik će za sledeću sezonu, kada bude trebalo da bira sorte i hibride, na osnovu konkretnih meteoroloških kretanja odabrati onu koja će najbolje odgovarati uslovima na njegovoj paceli, a samim tim doneće i najveći prinos.
- Postoji još jedan faktor, koji je na prvi pogled prikriven. Naime, danas nije sva imovina materijalna i znanje se sve više ceni. Samim tim što neka parcela ima sve ove podatke o kojima sam govorio, ona dobija na svojoj vrednosti, zaključuje Jandrić.
Budući da je ovaj uređaj relativno skup, tim koji ga je konstruisao mislio je i o tome kako da ga osigura od krađe. On u sebi ima GPS modul i postoji detaljan "treking", odnosno mogućnost njegovog praćenja. Ukoliko se neko usudi da ga ukrade, korisnik jednostavnim pristupom računaru ili pozivanjem proizvođača može lako da utvrdi njegovu lokaciju i o tome obavesti najbližu stanicu milicije.

A. Milić