* Realizacija izvoza povukla bi čitav lanac proizvodnje, pogotovo junećeg i ovčijeg mesa, kao i mleka i mlečnih proizvoda
* Izvoz goveđeg mesa kreće već u septembru, šidska klanica “Srem Šid” prva dobila dozvolu
* Neophodna je primena Halal standarda u celom procesu proizvodnje, što zahteva posebnu proceduru za stočare i proizvođače
 
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović saopštio je nedavno da je Saudijska Arabija, najnovijom odlukom svoje Uprave za hranu i lekove, formalno dozvolila uvoz naše hrane u ovu mnogoljudnu arapsku zemlju, koja broji više od 35 miliona stanovnika, uglavnom muslimanske veroispovesti. Na uvoznoj listi je goveđe meso, ali i mleko i mlečni proizvodi iz Srbije.
 - Posle više od 40 godina, mleko i mlečni proizvodi moći će da se iz Srbije izvoze u Saudijsku Arabiju, što smatramo velikim uspehom. Voće i povrće se već uveliko nesmetano izvoze u ovu zemlju, rekao je Nedimović, uz napomenu da je potpisani sporazum velika šansa koju poljoprivrednici i izvoznici u Srbiji treba maksimalno da iskoriste za eksport svojih proizvoda.
 Mogućnost plasmana srpske hrane na ovo visokoplatežno tržište, kako među stručnjacima tako i izvoznicima, ocenjuje se kao odlična prilika za naše stočare i proizvođače hrane. Posebno u situaciji kada cene osnovnih životnih namirnica, zbog poremećenog svetskog tržišta usled pandemije korona virusa i ratnih sukoba u Ukrajini, vrtoglavo rastu.
K. Rajević
 
 
Kompletan tekst pročitajte u novom broju lista Poljoprivrednik.