* Procene stručnjaka su da će rod kukuruza i soje biti znatno lošiji,  dok bi prinos suncokreta trebalo da bude oko 700.000 tona
* Zabrinutost stočara za ispašu stoke, a šanse za spremanje dovoljno sena i lucerke za zimu sve manje
* Udruženja poljoprivrednika od nadležnih državnih organa traže odgovarajuće mere pomoći i odlaganje plaćanja obaveza
 
Suša i ovog leta, kao i lane, zadaje velike probleme usevima poljoprivrednika. Njive širom Srbije već danima podgorevaju i u stanju su konstantnog temperaturnog šoka. Kukuruzu je svakako najteže. Soja je, čini se, u sličnom stanju, suncokret, čija žetva počinje krajem meseca kako - tako se drži, šećernoj repi je takođe preko potrebna vlaga, a plodovi u voćnjacima takođe trpe... Stručnjaci tvrde da, kad bi kojim slučajem kiša u ovom momentu neprekidno padala nekoliko dana, već je dobrano zakasnila, jer šteta na usevima praktično je nepopravljiva. 
Prema merenjima meteoroloških stanica, u poslednjih mesec dana zabeleženo je da je bilo više od 20 tropskih dana, sa temperaturama preko 30 stepeni. Agroekonomista Žarko Galetin kaže da će to nesumnjivo uticati da imamo znatno lošije prinose kukuruza, soje i donekle suncokreta. Prema njegovim procenama, bez obzira na sušu, imaćemo dovoljno da zadovoljimo domaće potrebe, ali ne i za izvoz.
 
K. Rajević
 
Kompletan tekst pročitajte u novom broju lista Poljoprivrednik.