* Jedan deo ratara prihvatio je ponudu za otkup pšenice Robnih rezervi od 40 dinara za kilogram, ali većina  iščekuje da će, kao lane, bolje proći ako sačekaju sa prodajom
 
Žetva pšenice u Srbiji praktično je završena. Prema svim procenama, ova godina svakako neće biti zapamćena po rekordnim prinosima. Još je rano da se pouzdano i sa preciznošću ustanovi koliko je suša uticala na ukupan rod i kvalitet žita, ali nekih naznaka već ima. Direktorka  Udruženja “Žita Srbije” Sunčica Savović rekla je da očekuje da ukupan rod  bude nešto veći od tri miliona tona, a slične prognoze u više navrata izneo je i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, uz konstataciju da će pšenice biti dovoljno za domaće potrebe, kao i za izvoz.
Međutim, prof. dr Miroslav Malešević, naš istaknuti stručnjak za strna žita, smatra da će, usled suše, ukupan rod pšenice biti nešto slabiji, oko 2,6 do 2,7 miliona tona, manje za oko 30 odsto u odnosu na očekivane prinose i na nivou desetogodišnjeg proseka od oko 4,5 tona.
Pšenica je zbog suše imala skraćenu fazu nalivanja zrna, a negde je i preskočena ova faza, ali, kako su pokazale laboratorijske analize, dobar je sadržaj proteina. Pšenica je, kako ističe Malešević, nešto slabijeg tehnološkog kvaliteta, što znači da je zrno sitnije i sadrži dosta proteina u omotaču, ali ne i u sredini zrna, zbog čega će brašno biti manje kvalitetno.
K. Rajević
 
Kompletan tekst pročitajte u novom broju lista Poljoprivrednik.