* Uredba Vlade Srbije o ograničenju cena svinjskog mesa dodatno pogoršala položaj proizvođača
* Obori (polu)prazni, za prva četiri meseca ove godine uvezeno  12.769 tona svinjskog mesa
* Apel Privredne komore Srbije za smanjenje stope PDV-a na sve proizvode u ishrani stoke i da se stočarima omogući prioritetni pristup robnim rezervama kukuruza
 
Vlada Srbije nedavno je donetom uredbom ograničila cene svinjskog mesa. Određene su maksimalne maloprodajne i proizvođačke cene. Iako je ova odluka doneta kako bi se pre svega zaštitili krajnji potrošači, čini se da su u celoj ovoj situaciji oko (ne)snabdevenosti svinjskim mesom farmeri koji nisu obuhvaćeni uredbom  najviše pogođeni. Njihovo opravdano nezadovoljstvo se ne stišava i traže da se uredba preispita, a cene odmrznu.
– Proizvođači svinjskog mesa najviše su pogođeni uredbom jer su definisane cene u trgovinama, a oni su praktično ostali na cedilu, da se snalaze kako znaju i umeju. Klaničari će, kao što su i do sada bezbroj puta radili, ići na smanjenje otkupne cenu i gledati da prođu što jeftinije kako se ne bi odrekli svoje zarade, a farmerima ostaje da svoju računicu izvode, ako to uopšte budu uspeli, kako ne bi bili na gubitku, rekao je sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije Nenad Budimović.
Donošenje uredbe i sve što se dešava sa proizvodnjom i snabdevanjem svinjskim mesom odraz je višedecenijskog nedefinisanog stanja, a samim tim i uzročno-posledičnog pada proizvodnje u stočarstvu. Budimović ističe da je pad u broju grla svinja dostigao kulminaciju nakon  dve godine pandemije virusa korona, enormnog rasta cene hrane za životinje i energenata uopšte.
K. Rajević
 
Kompletan tekst pročitajte u novom broju lista Poljoprivrednik.