* Procena stručnjaka je da se vrednost izvoza poljoprivrednih proizvoda, višom fazom prerade, sa sadašnjih pet milijardi dolara može povećati za oko 30 odsto
 
Brojne svetske, ali i evropske organizacije za hranu i poljoprivredu  ukazuju da, sa sve većim usložnjavanjem pandemije virusa korona i posledicama koje ostavlja na svetsku ekonomiju,  u dogledno vreme neće biti jeftine hrane. Prognoze su da se stabilizacija cena osnovnih poljoprivrednih proizvoda i sirovina u najboljem slučaju  može očekivati u  roku od pet godina.
– Nekoliko je razloga za takvo očekivanje. Poremećaji i prekidi u lancima snabdevanja i rast tražnje za mesom i stočnom hranom na svetskom tržištu  kao posledicu imaju sve skuplju hranu, što je povezano sa krizom izazvanom pandemijom.  Prvo će se desiti skok cena i tražnje sirovina, što se već praktično dešava, a onda će doći do postepenog smirivanja, rekao je Miloš Milovanović, koordinator projekata Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Srbiji.
K. Rajević
 
Kompletan tekst pročitajte u novom broju lista Poljoprivrednik.