* Od 62 opredeljene milijarde dinara, za subvencije namenjeno 81 odsto sredstava, za petinu više nego lane
* Pomoć gazdinstvima za kupovinu novih mašina i opreme, podizanje novih zasada, jačanje stočnog fonda, uvođenje digitalizacije…
 
U ovoj godini za agrar će iz nacionalne kase, po usvojenim dokumentima u republičkim i pokrajinskim nadležnim državnim organima, biti izdvojeno više novca nego u 2021. godini. To su krajem minule godine poručili funkcioneri iz republičkih i pokrajinskih nadležnih organa na brojnim organizovanim konferencijama za medije i panel-diskusijama. Tako je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Senad Mahmutović, na edukativnoj konferenciji "Poljoprivrednik nove generacije" u Novom Sadu, rekao da je izvoz poljoprivredno-prehrambenog sektora prošle godine premašio pet milijardi dolara i da je stoga logično da se za poljoprivredu u ovoj godini izdvoji više novca.
– Agrarnim budžetom obezbeđeno je 62 milijarde dinara za podršku poljoprivredi. To iznosi preko 525 miliona evra, čime je država prvi put  prešla pola milijarde evra opredeljenih za budžet Ministarstvu poljoprivrede. Od tog novca za subvencije poljoprivredi namenjeno je 81 odsto ukupnih sredstava. To je za 18 odsto više u odnosu na inicijalni budžet 2021.godine. Za direktna plaćanja poljoprivrednicima obezbeđeno je 32,2 milijarde dinara, za investicije, kao i mere ruralnog razvoja namenjeno je pet, a IPARD programe 6,4 milijarde dinara. Istovremeno za kreditnu podršku poljoprivrednicima iz agrarnog budžeta izdvojeno je 700 miliona dinara, rekao je Mahmutović.
K. Rajević
 
Kompletan tekst pročitajte u novom broju lista Poljoprivrednik.