* Prosečna otkupna cena sirovog mleka je 30 dinara, a proizvođačka cena, prema kalkulaciji Saveza udruženja odgajivača goveda Srbije, iznosi 56,6 dinara
 
Proizvodnja mleka važi za jednu od najzahtevnijih, jer osim ogromnih ulaganja u poslovanje iziskuje naporan rad i angažovanje farmera 365 dana u godini. Međutim, o zaradi u ovom poslu, kako upozoravaju proizvođači, nema govora. Naprotiv, oni rade sa gubitkom i na svoju štetu, a većina njih je, kako kažu, pred bankrotom. Teška situacija u kojoj se nalaze proizvođači mleka navela ih je da od Vlade Republike Srbije zatraže hitno uvođenje vanrednog stanja i pomoć kako bi uspeli da održe kakvu-takvu likvidnost proizvodnje. Aktuelno stanje u mlekarskoj proizvodnji bilo je povod sastanka mlekara i predstavnika vlasti, koji je nedavno, u organizaciji Saveza udruženja odgajivača goveda Srbije (SUOG), održan u Novom Sadu. Tom prilikom, odgajivači mlečnih goveda su istakli da se otkupna cena sirovog mleka nije menjala šest godina i da u proseku iznosi 30 dinara. Prema kalkulaciji SUOG-a, cena koštanja mleka je 56,6 dinara, što znači da čak i uz premiju od sedam dinara koja, kako kažu, redovno kasni, proizvode čist gubitak. Došlo je i do rapidnog poskupljenja osnovnih hraniva. Pojedina su poskupela i za 100 odsto, što dodatno pogoršava ionako težak položaj proizvođača mleka.
- Poslali smo zahtev predsednici Vlade Ani Brnabić da po hitnom postupku proglasi vanredno stanje u oblasti proizvodnje sirovog mleka, jer će to omogućiti primenu nekih zaštitnih mehanizama, poput određivanja minimalne cene. Time bi se spasla ova proizvodnja koja je pred kolapsom, rekla je Sanja Bugarski, predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda Srbije, na sastanku u Novom Sadu i upozorila da je većina proizvođača prezadužena, a da troškovi proizvodnje neprestano rastu. 
Vasa Džigurski, proizvođač mleka i vlasnik ugledne farme u Bečeju, potvrdio je da su mlekari pred bankrotom i zatražio da se po hitnom postupku proizvođačima isplate sva zaostala i tekuća dugovanja, kako bi se barem kratkoročno spasli.
Nedeljko Trivunović, proizvođač mleka iz Titela, upozorio je da kakve god mere da se sada donesu, one su već zakasnile, jer je mnogo proizvođača već odustalo od ove proizvodnje, a, kako tvrdi, dosta njih se sprema da rasproda krave. Trend je, kako kaže, da oni koji napuste proizvodnju potpuno odustaju od poljoprivrede i žele da odu u inostranstvo. Uzimajući u obzir troškove proizvodnje, Trivunović naglašava da cena sirovog mleka ne bi smela da bude niža od 55-60 dinara.
Sastanku proizvođača mleka prisustvovao je i šef kabineta ministra poljoprivrede Marko Saranovac, koji je uvažio argumente mlekara i rekao da će deo njihovih problema moći da se reši novim zakonom o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda. Ovaj zakon, kako je istakao, omogućiće brojne intervencije u cilju podrške proizvođačima, što do sada nije bilo moguće. Između ostalog, država će proizvođačima pomoći prilikom skladištenja proizvoda u periodu kada je tržišna cena niska. To će im pomoći da sačekaju oporavak tržišta i proizvode prodaju onda kada im najviše odgovara.
Saranovac je istakao da je realno očekivati da će se ubrzati isplata podsticaja stočarima i dodao da se planira da analize mleka u Nacionalnoj laboratoriji za ispitivanje kvaliteta mleka za stočare budu besplatne. Takođe je naglasio da je intenzivirana kontrola mleka koje se uvozi.
Stočari iz SUOG-a su posebno imali primedbe na količinu i kvalitet mleka iz uvoza. Oni tvrde da na policama u marketima ima mnogo falsifikata mleka. Reč je, kako kažu, o mleku u koje su dodati surutka, šećer i neki drugi surogati. Stočari traže da se pooštre kontrole uvezene robe, jer se uvozom mleka sumnjivog kvaliteta obara cena domaćem proizvodu, a naši proizvođači gube konkurentnost.
Sa druge strane, predstavnici Nacionalne laboratorije za ispitivanje kvaliteta mleka, koji su takođe prisustvovali sastanku, rekli su da analizama uvezenog mleka ni u jednom slučaju nije utvrđeno postojanje falsifikata. Laboratorija je trenutno opremljena za analiziranje samo sirovog mleka i još ne poseduje opremu za analize mlečnih proizvoda. Ova laboratorija je doskora bila u kovid sistemu, ali sada će, kako je najavljeno, u potpunosti biti na raspolaganju proizvođačima mleka.
Na sastanku u Novom Sadu dogovoreno je da se novi sastanak proizvođača mleka i predstavnika vlasti održi kada na snagu stupi Zakon o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda. To bi trebalo da se dogodi za nekoliko dana, a koliko će to pomoći mlekarima ostaje da se vidi. Činjenica je, kako je na nedavno održanom sastanku rekao pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić, da resorno ministarstvo samo ne može da učini mnogo bez pomoći drugih državnih institucija. Ostaje nada da će oni koji treba da prepoznaju muke proizvođača mleka, koji su već godinama na rubu opstanka, to i učiniti. Proizvodnja mleka je ozbiljan posao, koji zahteva mnogo godina rada i ulaganja, kako bi se postigao kvalitet koji traže mlekare. Zato se mora imati na umu da oni koji jednom napuste ovaj posao, verovatno ga neće ponovo pokretati. Pitanje je šta je državi u interesu, da li da pomogne domaćim stočarima da opstanu i proizvode mleko kojem se zna poreklo i kvalitet, ili da se preorijentiše isključivo na uvoz ovog važnog proizvoda.
A. Milić